Een inclusieve en welkome wijk

Mensen met een psychische aandoening en/of een verslaving wonen steeds vaker in de wijk, al dan niet met ondersteuning. De gedachte hierbij is dat iedereen moet kunnen wonen en meedoen in de samenleving zoals zij dit zelf willen. Omdat ze te maken krijgen met vooroordelen van buurtbewoners en professionals, voelen zij zich echter niet altijd welkom in hun buurt. Het Trimbos-instituut is betrokken bij enkele aanpakken om de acceptatie van bewoners met een psychische aandoening te bevorderen.

Mental Health First Aid (MHFA)

De cursus Mental Health First Aid (MHFA) helpt signalen van psychisch leed beter te herkennen en geeft inwoners en professionals handvatten om te ondersteunen en te verwijzen naar passende hulp. In opdracht van ZonMw voerden het Trimbos-instituut en GGz Eindhoven een landelijk onderzoek uit bij vijf MHFA praktijkprojecten. Uit het onderzoek blijkt dat MHFA de kennis over psychische aandoeningen bij cursisten vergroot en dat zij psychische problemen beter herkennen. Ook draagt de cursus bij aan het bespreekbaar maken en een beter begrip van psychische problemen. Door de handvatten die MHFA aanreikt, voelen cursisten zich voldoende toegerust om iemand met een (acuut) psychisch probleem te helpen. In de publicatie Landelijke evaluatie Mental Health First Aid (MHFA) lees je meer over de aanpak en de onderzoeksresultaten.

W in de wijk

De aanpak W in de wijk is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat mensen met psychische aandoening zich welkom voelen in de wijk. Bij W in de wijk werken gemeenten, ggz-instellingen, welzijnsorganisaties en zelfregieorganisaties gelijkwaardig samen om wijk- en welzijnsvoorzieningen voor iedereen toegankelijk te maken. Movisie, Trimbos-instituut en Kenniscentrum Phrenos hebben de implementatie van W in de wijk in Amstelveen en Hoofddorp ondersteund. Ook is een Landelijk Leernetwerk W in de Wijk gestart. Op 25 november 2024 vindt het eindsymposium van dit project plaaats. Hier zal de ontwikkelde implementatiewijzer W in de wijk worden gepresenteerd.