Wat kan je zelf doen als KOPP-kind?

 

Lezen over je vaders of moeders situatie

Speciaal voor jou en andere kinderen en jongeren bestaan er de informatieboekjes KOPP/KOV. Je vindt er handige informatie, tips en ervaringen van anderen. Er zijn boekjes voor alle leeftijden, van 2 t/m 18 jaar. En als je meer wil weten over de problemen van je ouder, dan kan je eens kijken naar de informatiekaarten. Ook voor je ouder(s) is er informatie beschikbaar.

> Ga aan de slag met de boekjes

Filmpjes

Als je vader of moeder psychische problemen en/of verslavingsproblemen heeft, is het voor jou waarschijnlijk ook moeilijk en maak je je zorgen. In Nederland zijn er jaarlijks 577.000 kinderen die opgroeien met een ouder met psychische problemen of verslavingsproblemen. Je bent dus niet de enige! Maar wat kan je doen?

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Praten over je ouder kan best spannend zijn. Misschien schaam je je of denk je dat anderen je verhaal maar raar vinden. Veel kinderen en jongeren denken zo, maar toch kan praten wel echt helpen. Je hoeft niet meteen alles aan iedereen te vertellen, maar bedenk wie je in vertrouwen kan en wil nemen. Dat kunnen je eigen ouders zijn, maar het kan juist ook fijn zijn om met iemand anders te praten. Een vriend of vriendin, een moeder van een vriend(in), de buren, een meester of juf, docent of mentor, een tante of oom, of de trainer op je sportclub.

Soms kun je het idee hebben dat je je eigen ouder(s) afvalt en roddelt als je met anderen over de thuissituatie praat, maar dat is niet zo. Jij kan er niks aan doen dat je ouder deze problemen heeft. Het is niet jouw schuld. Je mag steun zoeken voor jezelf en je hart luchten bij iemand die je vertrouwt.

Praten met een hulpverlener

Een hulpverlener is iemand die voor zijn beroep helpt. Jij kan ook terecht bij een hulpverlener. Dat kan bijvoorbeeld de huisarts of de schoolarts zijn. Samen kunnen jullie het over jouw thuissituatie hebben. Misschien heb je wel hulp nodig. De behandelaar zal samen met jou bespreken hoe jullie je ouders kunnen betrekken als je onder de 16 jaar bent. Veel kinderen/jongeren vinden hulp vragen lastig. Toch is het goed om het te doen, want het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hulpverleners vinden jouw verhaal niet vreemd of gek. Ze zijn er om naar jou te luisteren.

Blijf leuke dingen doen en denken

Ga lekker naar buiten, sporten, spreek af met vrienden en luister naar muziek. Afleiding helpt om je beter te voelen. Het helpt ook om aan leuke dinge te denken en positief te blijven. Waar ben jij nou echt trots op? Waar word je blij van? Leuke dingen doen en fijne gedachten helpen je door moeilijke periodes heen.

Praten met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt

Soms krijg je via de hulpverlener van je ouder(s) een gesprekje of een groepscursus met andere KOPP/KOV-kinderen of -jongeren. Veel kinderen/jongeren maken daar gebruik van en hebben er veel aan. Het kan fijn zijn om met ‘lotgenoten’ ervaringen uit te wisselen en te leren hoe je met lastige situaties om kunt gaan die veel andere kinderen/jongeren niet meemaken.

Chatten en mailen

Via kopstoring.nl (16-25 jaar) kun je online een groepscursus volgen of gebruik maken van contact via email. Onder begeleiding van een ervaren coach krijg je tips hoe je met de thuissituatie om kunt gaan zodat jij niet in de knel komt. Je kunt hier zonder verwijzing van de huisarts, kosteloos en anoniem gebruik van maken. Heel veel KOPP-kinderen en -jongeren hebben er al gebruik van gemaakt en zijn er positief over. Ook via naastencentraal.nl kun je informatie en lotgenoten vinden.