Depressie signaleren en voorkomen

Bijna 1 op de 5 Nederlandse volwassenen krijgt te maken met een depressie. Dat heeft grote gevolgen voor de samenleving. Daarom ondersteunen we professionals bij het signaleren en voorkomen van depressies.

Signalen depressie herkennen

Mensen die depressieve klachten hebben, vinden het vaak lastig om hulp te zoeken. Door als professional de signalen te herkennen die wijzen op een depressie, kun u ervoor zorgen dat mensen de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Bij jongeren en pasbevallen moeders komt depressie relatief vaak voor. Met een gerichte aanpak kunt u depressie bij deze risicogroepen helpen voorkomen.

Feiten en cijfers over depressie

De helft van de mensen die een depressie krijgt, heeft meer dan zes maanden nodig om daarvan te herstellen. Vrouwen krijgen vaker een depressie dan mannen.

Bekijk meer feiten en cijfers over depressie en suïcide

Aanbod

We kunnen u helpen bij:

Ook doen we grootschalig onderzoek naar de psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking van 18 tot en met 64 jaar en het geestelijk welzijn van Nederlandse jongeren.

Depressiepreventie op lokaal niveau

In deze factsheet beschrij ft het Trimbos-instituut de resultaten van de Gemeentelijke Monitor binnen het MJP Depressiepreventie. Hier is in kaart gebrach...

Lees meer >

Landelijke Monitor Depressie

Het Meerjarenprogramma Depressiepreventie (MJP DP) is in 2017 gestart met het doel om het aantal mensen met een depressie in 2030 met 30% te verminderen...

Lees meer >

Infographic Landelijke Monitor Depressie - derde peiling

Het meerjarenprogramma Depressiepreventie (MJP DP) – gestart in 2017 – ambieert een substantiële afname van het aantal mensen met een depressie in 2...

Lees meer >

Trainingen en evenementen

Actueel