Het Trimbos-instituut ontwikkelt kennis, signaleert, onderzoekt en komt met toepasbare interventies. Maar hoe doen we dat eigenlijk? 

Onze medewerkers combineren wetenschappelijk onderzoek met implementatie van wetenschappelijk onderbouwde interventies en kwaliteitsstandaarden. Ook doen we implementatieonderzoek en participeren we in (inter)nationale implementatienetwerken. Het Centrum voor Implementatie speelt hierin een centrale rol.

European Implementation Event
Het Europese Implementatie Evenement komt naar Nederland. Meld u aan en krijg 1 oktober 2020 inzicht in de laatste ontwikkelingen rond implementatie.
Meer informatie

 

Trimbos Academie

Jaarlijks ontwikkelt en organiseert de Trimbos Academie een groot aantal trainingen, studiedagen en congressen voor professionals op het gebied van geestelijke gezondheid, middelengebruik en verslaving. Bekijk het aanbod op de pagina’s van Trimbos Academie.

Implementatienetwerken

In steeds meer landen wordt het belang van effectieve implementatie ingezien om  gezondheidswinst te behalen of de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Om de (wetenschappelijke) kennis over implementatie beter te benutten zijn de afgelopen jaren diverse implementatienetwerken opgezet.
Lees verder op pagina Implementatienetwerken.

Implementeren van Kwaliteitsstandaarden en Interventies

De laatste decennia weten we steeds beter wat wel en wat niet werkt om de geestelijke gezondheid te verbeteren. We weten welke (preventies) interventies effectief zijn en ontwikkelen kwaliteitsstandaarden om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Het Trimbos-instituut draagt ook actief bij aan de landelijke implementatie.

Implementatieonderzoek

Gezondheidswinst = effectieve implementatie X effectieve interventie

Om er achter te komen of interventies werken, is niet alleen wetenschappelijk effectonderzoek nodig maar ook implementatieonderzoek. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor dit relatief nieuwe onderzoeksveld. Het tijdschrift  Implementation Science is geheel gewijd aan implementatieonderzoek. Of leest u bijvoorbeeld het proefschrift van Henny Sinnema over de implementatie van richtlijnen voor angst en depressie in de huisartsenzorg.

Benieuwd wat we voor u kunnen doen op het gebied van implementatie en implementatieonderzoek? Neem contact op met het Centrum voor Implementatie.

Vimeo

Implementatieparels

Drie collega's vertellen over hoe ze met hun projecten de verbinding maken tussen theorie en praktijk.