Alcohol, drugs en een licht verstandelijke beperking (LVB)

Rond 1,4 miljoen mensen in Nederland hebben een laag IQ en beperkingen in het sociale aanpassingsvermogen. Aanpakken van alcohol- en drugsgebruik vraagt gedegen kennis van deze groep en hun problematiek. 

featured_image
Marjan Möhle
Projectleider Open & Alert
Bel: +31 (0)30 - 2959(218)
Toon telefoonnummer +31 (0)30 - 2959(218)

Effectieve trainingen en kennisvergroting

Mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) zijn minder weerbaar, kunnen zich moeilijker zelfstandig redden, en zeggen moeilijker 'nee' als zij alcohol of drugs krijgen aangeboden dan mensen zonder LVB. Hoe brengt u alcohol- of drugsgebruik ter sprake bij deze groep mensen? En hoe weet u wat u zelf kunt doen en wanneer u moet doorverwijzen? Met onze e-learning Open en Alert vergroten wij uw kennis over alcohol en drugsgebruik en het signaleren, bespreken en begeleiden daarvan bij jongeren met een LVB.

Waar bemoei ik me mee?

Ook mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) bepalen zelf of ze alcohol en drugs gebruiken. Dat kan soms tot problemen leiden. In deze uitgave staan handvaten hoe daarmee om te gaan in de ambulante begeleiding.

Meer informatie

Open en Alert

Overzicht van Open en Alert materialen, voor preventie van alcohol- en drugsgebruik in zorg- en welzijnsinstellingen.

Lees meer >

LVB producten

Overzicht van producten die ingezet kunnen worden bij het werken met cliënten die een licht verstandelijke beperking hebben.

Lees meer >

KVBO: Kinderen van Verstandelijk Beperkte Ouders

Deze folder geeft (zorg)professionals informatie over de opvoedsituatie van kinderen van ouders met een verstandelijke beperking (KVBO) en adviezen hoe ...

Lees meer >

Trainingen en evenementen

Nieuws