Gemeenten gezocht die kinderen van LVB-ouders extra willen ondersteunen

Gemeenten gezocht die kinderen van LVB-ouders extra willen ondersteunen

Gemeenten zijn positief over het Buitenshuisproject: KOPP/KOV-kinderen (voorheen KOPP/KVO) die opgroeien in een onveilige gezinssituatie krijgen kinderopvang, huiswerkbegeleiding of een vrijetijdsclub aangeboden. Het Trimbos-instituut zoekt nu gemeenten die dit ook willen aanbieden aan kinderen van ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB).

Het Buitenshuisproject, dat nu enkele maanden draait, beoogt het welbevinden van KOPP/KOV-kinderen die bij Veilig Thuis zijn gemeld of hier tegenaan zitten, te vergroten. “Ook hopen we hiermee te voorkomen dat kinderen uiteindelijk in de jeugdzorg terecht komen”, aldus de Maastrichtse wethouder Bert Jongen. Maastricht is één van de 11 deelnemende gemeenten aan het project.

Eerste successen

Momenteel zijn er voor de Buitenshuis-werkwijze 23 linking-pins getraind: centrale contactpersonen die zorgen voor de afstemming tussen de betrokkenen rondom het gezin, zoals de GGZ-behandelaar van de ouder, de kinderopvang, en natuurlijk de ouder(s) en het kind zelf.

Daarnaast zijn er nu 43 opvangmedewerkers getraind in traumasensitief werken. Beide trainingen leverden veel enthousiaste en lovende reacties op. Een aantal gemeenten hebben de eerste kinderen al geplaatst en de eerste geluiden zijn positief. Eén van de deelnemende kinderen bloeit bijvoorbeeld helemaal op in de lokale sportverenging en zit inmiddels in de selectie; door de problematiek van de ouders was dit eerder niet mogelijk.

Uitbreiding Buitenshuisproject naar kinderen van LVB-ouders

Nieuw is de uitbreiding van het Buitenshuisproject naar kinderen met LVB-ouders. Het Trimbos-instituut zal ook bij deze groep kinderen onderzoeken of het welbevinden vergroot kan worden door deelname aan dit project. Hierbij doen wij de oproep aan gemeenten om zich op te geven voor het Buitenshuisproject voor kinderen met LVB-ouders. Ook kunnen geïnteresseerde organisaties zich melden bij het projectteam.

Meer over dit thema

Meer weten over het Buitenshuisproject?

Kijk dan op onze website. Meer informatie nodig of aanmelden? Stuur dan een mail naar buitenshuisproject@trimbos.nl of bel 030-295939 (ma, di, do).

Meer info