Nieuws

Nieuws doorzoeken

Er zijn 477 resultaten gevonden.

Verslavingskunde Nederland bundelt expertise

Veel mensen met een verslavingsprobleem in Nederland zoeken geen hulp mede door het taboe dat hierop rust. Om het behandelbereik te vergroten, en de behandelresultaten te verbeteren, vormen acht instellingen voor Verslavingszorg (VNN, Novadic-Kentron, Jellinek Tactus, Mondriaan, IrisZorg, Brijder en Antes), Trimbos-instituut, GGZ Nederland, Resultaten Scoren en cliëntvertegenwoordiging Stichting het Zwarte Gat vanaf 16 oktober 2017 samen Verslavingskunde Nederland.

Lees verder


Nieuw: doorlopende leerlijn Life Skills voor basisonderwijs

Life Skills is een programma voor sociaal-emotioneel vaardigheden voor het basisonderwijs van stichting KEC. Het is geschikt voor zowel het regulier onderwijs, het speciaal onderwijs als voor scholen met vluchtelingenkinderen. Life Skills heeft een doorlopende leerlijn en bestaat uit vier bouwstenen. Twee van deze bouwstenen, Zippy’s Vrienden (groep 3 en 4) en Apple’s Vrienden (groep 5 en 6), draaien in meer dan 30 landen. Deze programma’s zijn, ook in Nederland, effectief gebleken.

Lees verder


Zweedse delegatie bezoekt het Trimbos-instituut

Op dinsdag 10 oktober bezocht de Zweedse delegatie van het CAN en diverse provincies uit Zweden het Trimbos-instituut. Met als doel kennis delen met elkaar over monitoring van de geestelijke gezondheid, alcohol- en drugsgebruik en lokale drugspreventie nationaal en internationaal.

Lees verder


Psychische problemen in de wijk: zie jij ze?

Psychische klachten zoals paniek, angst, depressies of psychoses in de omgeving komen veel voor en je kunt er elke dag mee te maken krijgen. Belangrijk is dan om te weten wat je kunt doen. Helaas worden psychische problemen niet altijd herkend, ontbreekt bij veel mensen de benodigde kennis en is de drempel naar hulp zoeken vaak hoog. Hoe kun je als burger of niet-GGZ professional psychische problemen herkennen bij mensen in je omgeving en wat kun je doen om leed te voorkomen?

Lees verder


Trimbos waarschuwt voor gevolgen blurring

Het Trimbos-instituut zet de belangrijkste inzichten op een rij rondom effectief alcoholbeleid. Aanleiding is de discussie over de blurring-pilot van de VNG. Overtuigend en uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, dat er op wijst dat blurring ten koste gaat van de volksgezondheid, mag niet genegeerd worden, vinden de auteurs.

Lees verder