Programma's

Met onze programma's stellen we u in staat wetenschappelijke kennis over mentale gezondheid, alcohol, roken en drugs in te zetten in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan lessen in de klas of het helpen stoppen van rokers die u ziet in uw praktijk.

Helder op school

Doelgroep: onderwijs

Besteed meer aandacht aan de preventie van roken, het gebruik van alcohol en drugs en (te veel) gamen in het onderwijs

> Bekijk dit programma

Welbevinden op School

Doelgroep: onderwijs

Ga aan de slag met sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen op school. Het programma Welbevinden op School biedt Gezonde School adviseurs en scholen handvatten.

> Bekijk dit programma

Happyles

Doelgroep: onderwijs

Happyles is een klassikaal aanbod ter bevordering van welbevinden en geluk, en ter preventie van depressieklachten bij jongeren van 11 tot 25 jaar.

> Bekijk dit programma

Alcoholvrije Start

Doelgroep: geboortezorgprofessionals

Gun jij ook ieder kind een alcoholvrije start? Het project Alcoholvrije Start biedt verloskundigen, gynaecologen en andere geboortezorgprofessionals scholing en materialen om met (aanstaande) moeders in gesprek te gaan over (stoppen met) alcohol drinken vóór, tijdens en na de zwangerschap. Ook zijn er materialen beschikbaar om zwangere vrouwen te ondersteunen bij het laten staan van alcohol.

> Bekijk dit programma

Rookvrije Start

Doelgroep: geboortezorgprofessionals

Alle zorgprofessionals – van verloskundige tot jeugdarts – slaan de handen ineen om elk kind een rookvrije start te geven. Ze werken samen in de Taskforce Rookvrije Start. Het doel van de Taskforce is dat meer (aanstaande) ouders stoppen met roken en rookvrij blijven. De Taskforce bevordert multidisciplinaire zorg, agendeert het onderwerp en verbetert kennis van professionals en publiek.

> Bekijk dit programma

NIX18 voor professionals

Doelgroep: horeca, gemeenten, GGD'en, verslavingszorg preventiemedewerkers en andere professionals

NIX18 is de campagne waarmee het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil versterken dat niet drinken en roken tot je 18e normaal is. Wij hebben alle informatie verzameld voor gemeenten, GGD'en, verslavingszorg preventie en andere professionals die in hun regio willen bijdragen aan deze campagne.

> Aan de slag met deze campagne

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving

Doelgroep: jeugd / gemeenten

‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)’ helpt gemeenten om op basis van cijfers over de lokale jeugd te werken aan gezonde en gelukkige jongeren en te voorkomen dat zij alcohol of drugs gebruiken of roken. De aanpak wordt door de gemeente uitgevoerd, samen met partners uit de gemeente die betrokken zijn bij opgroeiende jeugd.

> Bekijk dit programma

Open en Alert

Doelgroep: jeugdzorg, justitiële voorzieningen en zorgvoorzieningen

Alcohol- en drugsgebruik komt veel voor in de jeugdzorg, justitiële voorzieningen en zorgvoorzieningen voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Wilt u problemen door alcohol en drugs voorkomen of verminderen in uw organisatie? Dan kan het programma Open en Alert u daar goed bij helpen.

> Bekijk dit programma