Taskforce RookStopZorg

Stoppen met roken is een onderbelicht thema in de spreekkamer. Terwijl de meeste mensen die roken willen stoppen. De Taskforce RookStopZorg zorgt ervoor dat zorgverleners weten dat het gesprek over roken belangrijk is en hoe ze het gesprek moeten voeren. Daarnaast kaart de Taskforce aan welke stappen in de zorg verder nodig zijn om meer mensen te laten stoppen met roken.

Wat RookStopZorg doet

In Nederland roken bijna drie miljoen mensen en er overlijden nog steeds jaarlijks 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Het doel van de Taskforce RookStopZorg is dat iedere zorgverlener in Nederland het rookgedrag van rokers bespreekbaar maakt, een stopadvies geeft, basale ondersteuning biedt en doorverwijst indien nodig. Het geven van een stopadvies kan al in een gesprek van 30 seconden.
Kortom: stoppen met roken krijgt prioriteit in de zorg en stoppen-met-rokenzorg is goed bereikbaar voor alle rokers.

Stappenplan

De Taskforce RookStopZorg volgt hiervoor een stappenplan.

  • Inzicht krijgen in de drijfveren en belemmeringen van zorgverleners. Dit doen we door een draagvlakpeiling uit te voeren bij verschillende beroepsgroepen. En tweejaarlijks het gedrag van zorgverleners te monitoren.
  • Urgentie en bewustwording creëren bij zorgverleners en relevante partijen door in gesprek te gaan met de beroepsgroepen. Zo weten alle zorgverleners waarom het gesprek over roken zo belangrijk is.
  • Het motiveren van zorgverleners om vaker stoppen met roken te bespreken. Daarvoor werven we aanvoerders en organiseren we bijeenkomsten.

Steun RookStopZorg en word aanvoerder

Help mee aan een cultuurverandering in de zorg en word aanvoerder van RookStopZorg.
Als aanvoerder:

  • Zet je je binnen jouw eigen organisatie en netwerk in voor RookStopZorg
  • Stimuleer en motiveer je collega’s (bijvoorbeeld door scholing en materialen te regelen)
  • Stimuleer je (keten)samenwerking op dit onderwerp

Wat krijg je ervoor terug?

  • Heb je gratis toegang tot het landelijke congres op 30 november
  • Ontvang je gratis scholingen over het stopadvies voor aanvoerders
  • Krijg je gratis toegang tot de e-learning 'Het stoppen-met-rokenadvies. Hoe geef ik dat?'
  • Ontvang je als eerste het boek 'In iedere roker zit een stopper', verwachte uitgave medio mei

Wie is de Taskforce RookStopZorg?

De Taskforce bestaat uit:

  • Maurits van der Veen, voorzitter
  • Esther Croes, projectleider
  • Olga van der Vorst, projectmedewerker
  • Nora Lize, wetenschappelijk medewerker
  • Alice Kroeze, communicatieadviseur
  • Miriam de Klein, beleidsadviseur

Aan de slag

Als zorgverlener kan je gelijk aan de slag. We hebben alles voor je op een rij gezet. Je staat dus niet met lege handen!

Platform stoppen met roken
Op het dit platform zijn allerlei materialen gebundeld. Daarnaast kun je daar ook het stoppen met roken en het geven van het stopadvies bespreken met andere zorgverleners. Ga nu naar het platform stoppen met roken.

Logo platform stoppen met roken

Website rookvrije zorg
Verder is in het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat in 2030 de gehele zorg rookvrij is. De website rookvrije zorg is ontwikkeld om hierbij te helpen. Zorginstellingen die al goed op weg zijn met rookvrij worden, hebben daarom hun ervaringen en goede voorbeelden gedeeld op deze website.

Zorgstandaard Tabaksverslaving
In de Zorgstandaard Tabaksverslaving wordt beschreven waaraan de zorg voor tabaksverslaving aan moet voldoen. De Zorgstandaard Tabaksverslaving sluit aan bij de moderne visie op de inrichting van preventie en zorg bij chronische ziekten. Een integrale benadering wordt nagestreefd in de vorm van netwerkzorg met een programmatische aanpak door multidisciplinair samenwerkende zorgverleners.

Very Brief Advice Plus (VBA+)
Dit is een methode die zorg- en hulpverleners ondersteunt bij het gesprek over stoppen met roken. De methode VBA+ zorgt ervoor dat rokers vaker terecht komen bij bewezen effectieve hulp.

Zorgpad stoppen met roken
De juiste zorg op het goede moment bij het stoppen met roken is belangrijk. Het zorgpad stoppen met roken kan worden ingezet bij alle fasen die bij het begeleiden van rokers en stoppers horen.

Richtlijn
In de richtlijn behandeling van tabaksverslaving en stoppen met roken ondersteuning komen de volgende onderwerpen aan bod: gedragsmatige ondersteuning, farmacotherapeutische interventies, e-health ondersteuning en de e-sigaret.

Laat je inspireren door deze aanvoerders
Een aantal aanvoerders zetten zich al in voor de RookStopZorg beweging. Check deze voorbeelden om ideeën op te doen voor jouw eigen organisatie.