Alcoholvrije Start

Gun jij ook ieder kind een alcoholvrije start? Het project Alcoholvrije Start biedt verloskundigen, gynaecologen en andere geboortezorgprofessionals scholing en materialen om met (aanstaande) moeders in gesprek te gaan over (stoppen met) alcohol drinken vóór, tijdens en na de zwangerschap. Ook zijn er materialen beschikbaar om zwangere vrouwen te ondersteunen bij het laten staan van alcohol.

Over Alcoholvrije Start

Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijke gevolgen hebben voor de ongeboren baby. Alcoholvrije Start biedt verloskundigen, gynaecologen en andere geboortezorgprofessional handvatten om met zwangere vrouwen te praten over alcoholgebruik en de 'nulnorm' te adviseren: drink geen alcohol rondom de conceptie, tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding. Alcoholvrije Start biedt een e-learning en fysieke verwijsmaterialen voor professionals en een online cursus voor zwangere vrouwen.

Hoe zie je jouw rol om alcoholgebruik rondom de zwangerschap te bespreken? Welke boodschap draag je uit naar je cliënten?

E-learning Alcoholvrije Start

In de gratis e-learning Alcoholvrije Start leer je alcoholgebruik bespreekbaar te maken, je cliënt te motiveren voor een alcoholvrije zwangerschap en haar waar nodig te ondersteunen in moeilijke situaties. Ook leer je meer over de risico’s van alcoholgebruik vóór, tijdens en na de zwangerschap. Verfilmde casussen laten zien hoe een gesprek over een alcoholvrije zwangerschap vorm kan krijgen.

De e-learning bestaat uit 5 hoofdstukken. De duur van het doorlopen van een hoofdstuk varieert van 5 tot 30 minuten. Na afloop van de e-learning ontvang je een certificaat (pdf). Accreditatie is toegekend door KNOV (1,5 pt).

> E-learning bestellen

Alcoholvrije start op de bank met thee

Door deze e-learning hopen wij een bijdrage te kunnen leveren aan minder alcoholgebruik rondom de zwangerschap. Zodat er minder kinderen worden geboren met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS), met een te laag geboortegewicht of dat we kunnen bijdragen dat er minder miskramen zijn. We gunnen ieder kind een alcoholvrije start

Job Paulus (Directeur KNOV)

Cursus Alcoholvrij Zwanger

Heeft je cliënt behoefte aan meer informatie of ondersteuning? Dan kun je verwijzen naar www.alcoholvrijzwanger.nl. Dit is een gratis online cursus voor zwangere vrouwen over een alcoholvrije zwangerschap. In de cursus Alcoholvrij Zwanger krijgen vrouwen die in verwachting zijn meer informatie over de risico’s van alcohol tijdens de zwangerschap, ontvangen zij tips om alcohol te laten staan, leren zij waar zij op kunnen letten als zij borstvoeding gaan geven en krijgen ze persoonlijk advies.

Meegeefkaartjes

Meegeefkaartje alcoholvrije start

Geef je cliënt een meegeefkaartje met doorverwijzing naar de website van de cursus Alcoholvrij Zwanger: alcoholvrijzwanger.nl

> Bestel de gratis meegeefkaartjes

Poster

Alcoholvrije start deel van poster

Hang de poster op in je wacht- of spreekkamer om de cursus Alcoholvrije Zwanger onder de aandacht te brengen bij cliënten.

> Bestel de gratis poster

Feiten en cijfers

Alcohol en zwangerschap

Vóór de zwangerschap drinkt bijna de helft van de vrouwen nog alcohol, ondanks de mogelijke negatieve effecten op de conceptie en zwangerschap. Tijdens de zwangerschap vindt alcoholgebruik vooral plaats in de eerste weken van de zwangerschap, als de conceptie nog niet bekend is. Als de zwangerschap bekend is, lijken de meeste vrouwen in Nederland geen alcohol meer te drinken. Deze en meer belangrijke feiten en cijfers vindt u in de factsheet Alcoholvrije Start.

> Download de factsheet

Risico's alcohol rondom zwangerschap

Alcohol verhoogt vóór en tijdens de zwangerschap het risico op vroeggeboorte, miskraam en laag geboortegewicht. Deze en meer risico's van alcoholgebruik rondom de zwangerschap gebundeld in één overzicht.

> Download het overzicht (pdf)

Middelengebruik en zwangerschap

In de Factsheet Monitor Middelengebruik en Zwangerschap staan de meest recente Nederlandse cijfers over het middelengebruik van vrouwen (waaronder het drinken van alcohol) en partners vóór, tijdens en na de zwangerschap.

> Download de factsheet of bekijk de infographic

 

Meer feiten en cijfers

Wil je meer weten over alcohol en zwangerschap? In het dossier 'Alcohol en Zwangerschap' van het Expertisecentrum Alcohol vindt u de laatste wetenschappelijke kennis.

> Ga naar expertisecentrumalcohol.nl

Alcoholvrije start vrouw zwanger

Ondersteunende materialen

Folder: Kinderwens of zwanger? Ga voor een alcoholvrije start!

Deze folder kan je meegeven aan stellen met een kinderwens en stellen die in verwachting zijn van een kindje. Deze folder maakt duidelijk waarom het belangrijk is om geen alcohol te drinken vóór en tijdens de zwangerschap. Daarnaast worden er tips en adviezen geboden om een alcoholvrije zwangerschap vol te houden.

Gesprekskaart: In gesprek over leefstijl tijdens de zwangerschap

Hoe maak je leefstijlthema’s zoals alcohol, voeding en roken bespreekbaar? Deze gesprekskaarten bieden verloskundigen en andere geboortezorgprofessionals handige tips en concrete voorbeeldzinnen voor het gesprek over alcohol, voeding en roken. Bestel de gesprekskaarten en ga ook het gesprek aan.

Alcoholvrije Start Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je regelmatig op de hoogte van de ontwikkelingen van Alcoholvrije Start.

logo rookvrije start

Elk kind heeft recht op een rookvrije start

Alle zorgprofessionals – van verloskundige tot jeugdarts – slaan daarvoor de handen ineen. Wil je meer kennis, scholing en tools rondom een rookvrije start? Bekijk dan ook de website van de Taskforce Rookvrije Start.

Meer informatie