KopOpOuders: opvoedhulp bij psychische aandoening

KopOpOuders.nl geeft informatie en tips over opvoeding en ouderschap. De website is er voor alle ouders die last hebben van stress, psychische problemen of een verslaving, en hun partner.

De website biedt twee cursussen: een groepscursus (begeleid) en een zelfhulpcursus (met optionele begeleiding). Daarnaast biedt de website een e-mailservice om een vraag te stellen of advies te vragen van een deskundige/professional. Het doel van de cursussen is om stressklachten te verlichten en ondersteuning te bieden bij de opvoeding.

  • Thema: Mentale gezondheid
  • Doelgroep: Volwassenen
  • Type: (On)begeleid; website
  • Kosten: Gratis

Hoe werkt het?

In de online groepscursus leren ouders in 8 wekelijkse bijeenkomsten (in een chatbox) hoe ze zich kunnen ontspannen en hoe ze een goede ouder kunnen zijn. Een getrainde professional begeleidt de cursus. Er zitten 3 tot 6 andere ouders in de groep. De cursus behandelt thema’s als het bespreekbaar maken van de eigen problemen, het voorkomen van problemen bij het kind, praktische opvoedtips en goed ouderschap.

De zelfhulpcursus bestaat uit 5 modules die op eigen tempo en een eigen gekozen tijdstip doorlopen kunnen worden. Deze cursus richt zich op dezelfde thema’s als de groepscursus. Deelname aan beide cursussen kan via KopOpOuders.nl en is anoniem en gratis.

Onderbouwing

KopOpOuders heeft van het RIVM de erkenning 'Goed onderbouwd' gekregen. Dat wil zeggen dat de werkzaamheid van KopOpOuders is onderbouwd met modellen, theorie en literatuur. De online cursussen zijn gebaseerd op de Sociale Leertheorie, Social processing models, de ontwikkelingspsychologie en -pathologie en de contextuele benadering van Nagy. In een pilotonderzoek onder 48 ouders werd de groepscursus beoordeeld met een tevredenheidsscore van 7.8 (op een schaal van 1-10).

logo-full-color-KopOpOuders

Opdrachtgever

Rabobank Foundation, Eureko Achmea Foundation en Zorginstituut Nederland

Meer informatie

featured_image
Anouk de Gee
Projectleider KOPP/KOV Mentale gezondheid & Preventie