Rookvrije ouders: stoppen met roken coaching

De interventie Rookvrije Ouders is een telefonische stoppen-met-roken counseling voor ouders van kinderen tussen 0 en 18 jaar.

De telefonische coaching is gebaseerd op motiverende gespreksvoering en bestaat uit minimaal 6 telefoongesprekken met een stoppen-met-roken coach. Er is een online doorverwijstool ontwikkeld waarmee zorgprofessionals ouders snel en makkelijk kunnen doorverwijzen naar een aangesloten stoppen-met-roken coach. De stoppen-met-roken coach neemt binnen één week telefonisch contact op met de ouders.

Twee recente onderzoeken hebben aangetoond dat Rookvrije Ouders een effectieve interventie voor ouders is. Uit deze onderzoeken blijkt dat ouders die de telefonische coaching ontvingen, ten opzichte van ouders die een zelfhulpbrochure ontvingen, ongeveer 7 keer vaker de kans hadden om na drie maanden gestopt te zijn met roken. Daarnaast blijkt uit een implementatieonderzoek dat meerdere zorgprofessionals het prettig vinden om een doorverwijstool te hebben die hen in staat stelt om ouders naar concrete stoppen-met-roken begeleiding door te verwijzen. De interventie Rookvrije Ouders wordt aangeboden vanuit de Rookvrije Start.

Meer informatie

featured_image
Tessa Scheffers - van Schayck
Wetenschappelijk onderzoeker Epidemiologie