Red Alert: melding bij gevaarlijke drugs

Met de Red Alert app kunnen gebruikers informatie en foto’s vinden van pillen die een extra groot risico voor de volksgezondheid meebrengen.

  • Thema: Drugs
  • Doelgroep: Jongeren/volwassenen
  • Type: Harm reduction; mobiele app
  • Kosten: Gratis

Het gebruik van alle drugs brengt altijd risico’s met zich mee, maar bij sommige pillen, poeders en vloeistoffen zijn die risico’s extra groot. Bijvoorbeeld in het geval van een zeer grote spreiding MDMA (waarbij een pil dus zeer sterk kan zijn), onbekende stoffen of diverse varianten van bekende stoffen, maar ook pillen die vervuild zijn (pillen met bijvoorbeeld PMMA, in plaats van MDMA).

Hoe werkt het?

Red Alert geeft up-to-date en wetenschappelijk betrouwbare informatie over extra gevaarlijke drugs. Gebruikers van de app krijgen een pushberichten bij een drugs Red Alert en bij het plaatsen van een pil op de zwarte lijst. Daarnaast bevat de app 10 misverstanden over drugs, EHBO tips en tricks om de risico’s van gebruik te beperken. Ook is er informatie te vinden over de testlocaties voor drugs. De app is gratis te downloaden in de App store en de Play store.

Onderbouwing

De informatie in de app is gebaseerd op de database van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut en gefinancierd door het Ministerie van VWS. In deze database staan alle drugssamples beschreven van mensen die hun drugs laten testen bij een bij het DIMS aangesloten instelling voor verslavingszorg of GGD. De app staat als goed beschreven in de interventie database van het Centrum gezond leven. De app wordt door gebruikers beoordeeld met vier sterren zo bleek uit onderzoek in 2019 onder 352 app-gebruikers. In oktober 2020 is de effectiviteit van de app onderzocht. De helft van de 223 mensen die wel eens een pil hebben herkend op de lijst zegt deze niet te hebben ingenomen en een kwart nam een kleinere hoeveelheid. Verder zoeken gebruikers na herkenning op de lijst vaak naar informatie over de pil, waarschuwen ze anderen en vragen ze naar informatie bij vrienden en bekenden. De app is daarmee een succesvolle harm reduction interventie, die bovendien verder reikt dan de app gebruiker alleen.

RedAlert_logo_1200

Ontdek het op Google Play

Download in de App Store

Opdrachtgever

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Meer informatie

featured_image
Marloes van Goor
Wetenschappelijk medewerker Alcohol