Psychische klachten en alcohol

Alcohol kan psychische klachten veroorzaken, verergeren of in stand houden. Maar in de huisartsenzorg is alcohol geen geliefd gespreksonderwerp. Het Trimbos-instituut heeft daarom een handreiking ontwikkeld om huisartsen en POH’s-GGZ te ondersteunen bij het bespreekbaar maken van de rol van alcohol bij psychische klachten.

Alcohol is voor veel mensen een middel om te ontspannen of iets te vieren. Maar mensen gebruiken alcohol ook om problemen te vergeten, pijn te verzachten, minder angstig of verlegen te zijn en depressieve gevoelens te bestrijden. Praten over alcoholproblemen of -verslaving is echter taboe. Patiënten komen niet vaak bij de huisarts of POH-GGZ met een hulpvraag vanwege hun alcoholgebruik.

Maar daar moeten de huisarts en POH-GGZ zich niet door laten afleiden.  Alcohol kan een adequate aanpak van de psychische klachten (en andere problemen) verhinderen. Het bespreekbaar maken van het alcoholgebruik hoort daar ook zeker bij.

Tools voor een adequate aanpak

Video: POH-GGZ in gesprek met patiënten

Een POH-GGZ gaat met een patiënt in in gesprek over alcohol. Kijk zelf hoe de gesprekken stroef of juist goed verlopen.

Gesprek met Peter, vrachtwagenchauffeur
Maak kennis met Peter, vrachtwagenchauffeur. Hij heeft problemen op zijn werk en hij slaapt slecht. Peter is voor een intakegesprek bij de POH-GGZ.

Deze YouTube video wordt niet getoond omdat u bepaalde cookies niet accepteert op deze site.
U kunt de video op YouTube.com bekijken.

Gesprek met Eli
Eli is net met pensioen en kan haar draai niet vinden. Ze zit niet lekker in haar vel. Ook zij komt voor een intakegesprek bij de POH-GGZ.

Deze YouTube video wordt niet getoond omdat u bepaalde cookies niet accepteert op deze site.
U kunt de video op YouTube.com bekijken.


TIP: Ervaringsverhalen van een viertal patiënten

In een videoprogramma van GGZ Noord-Holland-Noord vertellen vier patiënten hun persoonlijke verhaal over psychische klachten en hun alcohol- of drugsgebruik.

Vier ervaringsverhalen over middelengebruik

Webwinkel

Psychische klachten en alcohol

Psychische klachten en alcohol