Drugsbeleid: advies voor gemeenten

Gemeenten die aan de slag willen met drugsbeleid, kunnen bij het Trimbos-instituut terecht voor ondersteuning, advies, kennisbevordring en implementatie.

Zo ondersteunen we gemeenten bij drugsbeleid

Onderzoek & Advies

Pak drugsgebruik en –preventie strategisch aan. Met de Scanner Lokaal Drugsbeleid brengen we de situatie in kaart, de basis voor effectieve maatregelen en interventies.

> Doe de drugsscan

Training & Kennisbevordering

Houd het kennisniveau van uw professionals op peil. Maak drugspreventie effectiever met studiedagen, inspiratiesessies en (online) trainingen.

> Basistraining Middelenpreventie - European Prevention Curriculum

Implementatie

Krijg antwoord op uw implementatie-vraagstukken rond drugspreventie. Van een effectieve uitgaansaanpak tot een integraal beleid voor middelenpreventie.

>Bespreek uw vraagstuk

Het Trimbos-instituut heeft in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid en Sport (VWS) het Modelplan Lokaal Drugspreventiebeleid ontwikkeld. Het modelplan is een concreet format, die een gemeente helpt bij het schrijven van een effectief, integraal en lokaal drugspreventiebeleid.

Download het modelplan

Onderzoek & Advies: drugsgebruik- en preventie

Scanner Lokaal Drugsbeleid

Vergroot uw inzicht in drugsgebruik, effectief beleid, preventie en handhaving. De Scanner Lokaal Drugsbeleid helpt u daarbij.

De scanner analyseert het huidige beleid en brengt eventuele problemen rond drugsgebruik, beschikbaarheid en ondermijning in beeld.

De scanner geeft u

  • De lokale stand van zaken
  • Inzicht in specifieke uitdagingen
  • Oplossingen
  • Draagvlak voor beleid

De scanner helpt u ook netwerkpartners te mobiliseren.

De scanner analyseert

  • Lokale data
  • Interviews met netwerkpartners
  • Observaties en enquêtes
  • Regionaal/lokaal draagvlakonderzoek
  • Evaluatie naar werkzame beleidselementen
  • Beleidsadvies

De scanner is gebaseerd op de wetenschappelijk onderbouwde ‘Rapid Assessment and Response’-aanpak.

Interesse?

Onze onderzoekers kunnen de uitvoering van de Scanner deels of volledig voor u doen. Als onafhankelijke partij kunnen we bijdragen aan een objectieve evaluatie van uw drugsbeleid. Zo vergroot u het draagvlak voor beleidsverbeteringen.

Implementatievraagstukken drugs

Heeft u ondersteuning nodig bij het implementeren van uw drugsbeleid? Wilt u een aanpak ontwikkelen of een bestaande aanpak implementeren om het drugsgebruik in uw gemeente terug te dringen? Het Trimbos-instituut heeft adviseurs in huis met de juiste expertise en een passie voor preventie. Met onze jarenlange kennis over gemeentelijk drugsbeleid helpen we u graag bij uw implementatievraagstukken. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs.

Lees ook:

Lachgas wat kun je er als gemeente wel mee?

GHB-aanpak voor gemeenten

Tips voor gemeenten: preventie en handhaving van lachgas

Sinds 1 januari 2023 is het op grond van de Opiumwet verboden om lachgas bestemd voor recreatief gebruik te produceren, bezitten en te verhandelen. Deze...

Lees meer >

SCRA-gebruik in een gevangenissetting

Het Harm Reduction Netwerk (HRN) van het Trimbos-instituut heeft signalen ontvangen dat het gebruik van nieuwe psychoactieve stoffen (NPS of ‘designer d...

Lees meer >

Overzichtskaart Kansen voor preventie - online cannabisinterventies

Cannabis is na alcohol en tabak de meest gebruikte drug in Nederland. Om problemen als gevolg van cannabisgebruik te voorkomen is er een breed aanbod va...

Lees meer >

Actueel