Lachgas: Van zorgen naar acties

Update 2024

Een handreiking voor gemeenten, handhavers en preventieprofessionals in de aanpak van de verkoop en het gebruik van lachgas

Lachgas vormt voor gemeenten, preventieprofessionals en handhavers een uitdaging. Zowel in het beperken van de beschikbaarheid van het middel, de aanpak van overlast door gebruik en verkoop, als in het bereiken van gebruikers met preventie en hulp. Deze handreiking biedt een overzicht van mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan.

Voor gemeenten en gemeentelijke handhavers is er een overzicht van maatregelen en juridische instrumenten die zij kunnen inzetten om het aantal verkooppunten van lachgas terug te brengen. Handhavers kunnen daarnaast ook informatie vinden over hoe overlast door gebruik op straat of gebruik van lachgas in het verkeer kan worden aangepakt. Voor preventieprofessionals zijn materialen en handvatten beschikbaar, wanneer zij op lokaal niveau acties willen ondernemen met betrekking tot preventie en voorlichting. Daarnaast zijn voorbeelden opgenomen van integrale samenwerkingen tussen gemeenten, handhavers en preventieprofessionals ter inspiratie.

Zie ook: Tips voor gemeenten: preventie en handhaving van lachgas

Auteur D. Spronk
Auteur

Pagina's

22

Jaar

SKU AF1839
Category Handreikingen