Rookbeleid in organisaties

Rookvrij werken is belangrijk. Daarmee beschermt u niet alleen de gezondheid van medewerkers, maar ook van uw klanten en gasten. En draagt u bij aan een rookvrije samenleving. Maar hoe kunt u dat als werkgever het beste oppakken? Hoe maakt u uw organisatie rookvrij? En wat kan het Trimbos-instituut voor u betekenen?

Wat is een rookvrije werkomgeving?

Een rookvrije organisatie neemt maatregelen om roken te ontmoedigen. Zo wordt het voor medewerkers, klanten en gasten makkelijker om gezond te leven en voorkom je ziekte en sterfte. Bij een rookvrije werkomgeving is het gehele bedrijfsterrein, inclusief alle voertuigen, rookvrij. Medewerkers roken niet onder werktijd en rokers die willen stoppen krijgen ondersteuning aangeboden. Het rookvrij beleid geldt voor iedereen en alle soorten tabaks- en aanverwante producten, waaronder elektronische sigaretten en snus, vallen onder het beleid.

Waarom is rookvrij werken belangrijk?

  • Help uw medewerkers aan een gezondere leefstijl
  • Verlaag het ziekteverzuim en vergroot de productiviteit van uw personeel
  • Draag bij aan een duurzaam imago richting (nieuwe) medewerkers, klanten en partners
  • Verbeter de werksfeer doordat collega’s samen pauzeren, zonder aparte rookpauzes
  • Sluit aan bij de rookvrije generatie, een brede maatschappelijke beweging

Waarom nu aan de slag met rookvrij werken?

  • Steeds meer organisaties worden rookvrij
  • Zorgverzekeraars vergoeden stoppen-met-rokenondersteuning voor uw medewerkers
  • Sinds 1 januari 2022 zijn alle inpandige rookruimtes op het werk gesloten

Hoe word je een rookvrij bedrijf?

De Rookvrije Generatie heeft een handige toolkit ontwikkeld met een stappenplan, tips en informatie voer hoe je dit aanpakt. Meer weten? Wat u kunt doen met uw bedrijf voor een Rookvrije Generatie

Wat kan het Trimbos-instituut voor uw organisatie betekenen?

Het Trimbos-instituut helpt organisaties rookvrij te worden. Onze aanpak is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, op maat en met oog voor de medewerkers. Om het draagvlak binnen organisaties te optimaliseren, wordt de aanpak altijd afgestemd op wensen en vragen van opdrachtgevers. Wilt u ondersteuning bij de ontwikkeling van een effectief rookbeleid dat past bij uw organisatie? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag met u naar de best passende oplossing.