Roken

Rookvrije samenleving

Het aantal rokers in Nederland neemt af. In 2018 rookte 22,4% van de volwassen bevolking, in 2014 rookte nog 25,7%. Bij de jeugd zien we gelukkig een sterke daling, tussen 2011 en 2015 is het aantal scholieren van 12 t/m 16 jaar dat ooit gerookt heeft fors gedaald van 33% naar 23%. We streven naar een rookvrije samenleving.

Kerncijfers roken

Trends in rookgedrag jongeren

 

Rookvrij opgroeien

Als zorgverlener kunt u helpen om kinderen te laten opgroeien in een rookvrije omgeving. Uit onderzoek blijkt dat mensen een stopadvies van zorgprofessionals serieus nemen. Dit biedt kansen om (aanstaande) ouders te motiveren om te stoppen met roken. Rookvrij Opgroeien helpt om met ouders in gesprek te gaan.

Ondersteuning Rookvrij Opgroeien

Stoppen met roken

Cijfers laten zien dat 90 procent van de gestopte rokers een jaar na het stoppen weer opnieuw begonnen is. Begeleiding vergroot de kans dat gestopte rokers zich aan hun voornemens houden. Gebruik van bewezen effectieve hulpmiddelen bij stoppen met roken vergroot de kans op succes.

Ondersteuning bieden bij stoppen met roken

Algemene vragen?

Bent u op zoek naar meer informatie en cijfers over roken en tabak dan kunt u terecht op Rokeninfo.nl of bellen met de Roken Infolijn 0900-1995 (€0,10/min).

Wilt u stoppen met roken? Kijk dan op www.ikstopnu.nl of bel gratis de Stoplijn 0800-1995.

Het Trimbos-instituut en tabak

Het Trimbos-instituut ontwikkelt, implementeert en verspreidt kennis en expertise over roken en tabaksontmoediging. Door voorlichting aan het algemeen publiek en samenwerking met professionals, wetenschap en overheden wil het Trimbos bijdragen aan minder ziekte en sterfte door tabaksgebruik.

Benieuwd hoe wij met onze kennis uw organisatie kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie

Marc  Willemsen

Stuur een bericht aan contactpersoon Marc Willemsen of bel +31 (0)30 - 2971(156)

Trimbos nieuws

NIX18: Help je mee? Pak alvast je ID!
23 mei 2019 - Van donderdag 23 mei tot 3 juni organiseert het Trimbos instituut, in samenwerking met andere partijen, voor het vierde..
Praktijkschool De Maat in Ommen landelijke winnaar Smokefree Challenge
16 mei 2019 - Klas 1C van Praktijkschool De Maat in Ommen heeft dit jaar de Smokefree Challenge gewonnen. De afgelopen zes maanden..

In de media

‘Dag klas, ik ben heel erg ziek door roken’
8 februari 2019, Wetenschappelijk directeur tabaksontmoediging Marc Willemsen legt in de Volkskrant uit hoe belangrijk het is dat kinderen nee leren zeggen
E-sigaret houdt verslaving in stand
31 januari 2019, De e-sigaret is niet het beste stopmiddel, legt arts-epidemioloog Esther Croes uit tegenover BNR.

ikstopnu.nl & de Stoplijn

Medewerkers van de Stoplijn geven advies en informatie over (stoppen met) roken, gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap, en verwijzen zonodig door. Je kunt ons anoniem een vraag stellen.
Op Ik Stop Nu vind je bewezen effectieve methoden om te stoppen met roken. Ook helpt deze site ex-rokers om gestopt te blijven.

ikstopnu.nl

Rokeninfo.nl voor professionals

Rokeninfo.nl/professionals is onze website met uitgebreide wetenschappelijk onderbouwde informatie over tabaksgebruik. Naast feiten en cijfers vindt u hier ook informatie over bijvoorbeeld de e-sigaret en waterpijp, over gevolgen van tabaksgebruik en over wet en beleid rond tabak. Ook kunt u hier recente publicaties, voorlichtingsmaterialen en behandelrichtlijnen vinden.

Naar rokeninfo.nl/professionals