Roken & Tabaksontmoediging

We ontwikkelen, implementeren en verspreiden kennis en expertise over roken en tabaksontmoediging. Door voorlichting aan het algemeen publiek en samenwerking met professionals, wetenschap en overheden willen we bijdragen aan minder ziekte en sterfte door tabaksgebruik.

Benieuwd hoe wij uw organisatie kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie

Marc  Willemsen

Stuur een bericht aan contactpersoon Marc Willemsen of bel +31 (0)30 - 2971(156)

Rookvrije samenleving

Het aantal rokers in Nederland neemt af. In 2020 rookte 20,2% van de volwassen bevolking, in 2014 rookte nog 25,7%. Bij de jeugd zien we gelukkig een sterke daling, tussen 2011 en 2015 is het aantal scholieren van 12 t/m 16 jaar dat ooit gerookt heeft fors gedaald van 33% naar 23%. We streven naar een rookvrije samenleving.

Kerncijfers roken

Trends in rookgedrag jongeren

 

Rookvrij opgroeien

Als zorgverlener kunt u helpen om kinderen te laten opgroeien in een rookvrije omgeving. Uit onderzoek blijkt dat mensen een stopadvies van zorgprofessionals serieus nemen. Dit biedt kansen om (aanstaande) ouders te motiveren om te stoppen met roken. Rookvrij Opgroeien helpt om met ouders in gesprek te gaan.

Ondersteuning Rookvrij Opgroeien

Stoppen met roken

Cijfers laten zien dat 90 procent van de gestopte rokers een jaar na het stoppen weer opnieuw begonnen is. Begeleiding vergroot de kans dat gestopte rokers zich aan hun voornemens houden. Gebruik van bewezen effectieve hulpmiddelen bij stoppen met roken vergroot de kans op succes.

Ondersteuning bieden bij stoppen met roken

Blogs

Preventie op z'n IJslands: basketballen in plaats van bier drinken
23 augustus 2021 - Zes gemeenten maakten de afgelopen jaren kennis met een revolutionaire manier om te voorkomen dat jongeren gaan roken,..
Stoppen met roken in Europa: zo leren Stoplijncollega’s van elkaar
28 juni 2021 - “Rookt u?” Deze vraag stellen studenten de komende 3 maanden bij corona test- en vaccinatielocaties in Beverwijk. Zij..

Meer blogs over dit onderwerp

In de media

Brengen de zoete smaakstoffen in e-sigaretten jongeren in de verleiding?
16 januari 2020, Volgens collega Esther Croes zijn e-rokende jongeren vaak geen stevige e-sigaretgebruikers, maar zij is wel bezorgd dat het experimenteren met vapen, drempelverlagend werkt om te gaan roken. “Terwijl we juist heel erg hard ons best doen om een rook- én dampvrije generatie te laten opgroeien,” aldus Croes in KRO De Monitor.
‘We zien dat jongeren die een e-sigaret gebruiken vaker gaan roken’
13 januari 2020, Esther Croes bespreekt in De Monitor de gevolgen van de e-sigaret

Meer berichten over dit onderwerp

ikstopnu.nl & de Stoplijn

Medewerkers van de Stoplijn geven advies en informatie over (stoppen met) roken, gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap, en verwijzen zonodig door. Je kunt ons anoniem een vraag stellen.
Op Ik Stop Nu vind je bewezen effectieve methoden om te stoppen met roken. Ook helpt deze site ex-rokers om gestopt te blijven.

ikstopnu.nl

Rokeninfo.nl voor professionals

Rokeninfo.nl/professionals is onze website met uitgebreide wetenschappelijk onderbouwde informatie over tabaksgebruik. Naast feiten en cijfers vindt u hier ook informatie over bijvoorbeeld de e-sigaret en waterpijp, over gevolgen van tabaksgebruik en over wet en beleid rond tabak. Ook kunt u hier recente publicaties, voorlichtingsmaterialen en behandelrichtlijnen vinden.

Naar rokeninfo.nl/professionals