Roken & Tabaksontmoediging

We ontwikkelen, implementeren en verspreiden kennis en expertise over roken en tabaksontmoediging. Door voorlichting aan het algemeen publiek en samenwerking met professionals, wetenschap en overheden willen we bijdragen aan minder ziekte en sterfte door tabaksgebruik.

Wat we doen

Rookvrije samenleving

Het aantal rokers in Nederland neemt af. In 2022 rookte 18,9% van de volwassen bevolking, in 2014 rookte nog 25,7%. Bij de jeugd is het aantal scholieren van 12 t/m 16 jaar dat ooit gerookt heeft tussen 2019 en 2021 stabiel gebleven op 17 procent. We streven naar een rookvrije samenleving.

Stoppen met roken

Cijfers laten zien dat 90 procent van de gestopte rokers een jaar na het stoppen weer opnieuw begonnen is. Begeleiding vergroot de kans dat gestopte rokers zich aan hun voornemens houden. Gebruik van bewezen effectieve hulpmiddelen bij stoppen met roken vergroot de kans op succes.

Wetenschappelijke informatie

Bent u op zoek naar uitgebreide wetenschappelijk onderbouwde informatie over tabaksgebruik? Ga naar:

Informatie per onderwerp

Vind uitgebreide informatie voor professionals over roken-gerelateerde onderwerpen.

Dossiers

Antwoorden op vragen

Vind betrouwbare antwoorden op alle denkbare vragen over roken.

Publieksinformatie

Ikstopnu

Stop vandaag met roken met bewezen effectieve methodes.

Stoplijn

Uitleg tabaksproducten voor professionals

De wet definieert tabak en rookwaren als producten die geconsumeerd kunnen worden en die (ten dele) bestaan uit tabak, elektronische dampwaar en voor roken bestemde kruidenproducten.

Tabak bestaat uit de gedroogde bladeren en tot pulp vermalen delen van de tabaksplant (Nicotiana tabacum). De tabaksplant is een eenjarige plant. Een plant kan 18 tot 22 bladeren opleveren. Na de oogst worden de bladeren eerst gedroogd. De manier van drogen (in de zon of door lucht) bepaalt mede het nicotinegehalte en de smaak. Gedroogd bevatten de bladeren 0,6 tot 3% nicotine.

Trainingen en evenementen

icoon tabak sigaret stoppen met roken

Nieuws

Blogs