Roken & Tabaksontmoediging

We doen onderzoek naar roken en tabaksontmoediging en verspreiden onze kennis daarover. We zorgen er ook voor dat die kennis in praktijk wordt gebracht. Dat doen we door het algemeen publiek voor te lichten en samen te werken met professionals, de wetenschap en de overheid. Zo dragen we bij aan minder ziekte en sterfte door tabaksgebruik.

Wat we doen

Rookvrije samenleving

Het aantal rokers in Nederland neemt af. In 2023 rookte 19% van de volwassen bevolking, in 2014 rookte nog 25,7%. Bij de jeugd is het aantal scholieren van 12 t/m 16 jaar dat ooit gerookt heeft tussen stabiel gebleven. Tussen 2019 en 2021 was dat 17%. We streven naar een rookvrije samenleving.

Stoppen met roken

90% van de gestopte rokers is een jaar later weer opnieuw begonnen. Begeleiding vergroot de kans dat gestopte rokers zich aan hun voornemen houden. Vooral als ze hulpmiddelen gebruiken waarvan bewezen is dat ze werken.

Wetenschappelijke informatie

Ben je op zoek naar uitgebreide wetenschappelijk onderbouwde informatie over tabaksgebruik? Ga naar:

Informatie per onderwerp

Vind uitgebreide informatie voor professionals over roken-gerelateerde onderwerpen.

Dossiers

Antwoorden op vragen

Vind betrouwbare antwoorden op alle denkbare vragen over roken.

Publieksinformatie

Ikstopnu

Stop vandaag met roken met bewezen effectieve methodes.

Stoplijn

Uitleg tabaksproducten voor professionals

De wet definieert tabak en rookwaren als producten die geconsumeerd kunnen worden en die (voor een deel) bestaan uit tabak, elektronische dampwaar en voor roken bestemde kruidenproducten.

Tabak bestaat uit de gedroogde bladeren en tot pulp vermalen delen van de tabaksplant. De Latijnse naam van de plant is Nicotiana tabacum. De tabaksplant is een eenjarige plant. Een plant kan 18 tot 22 bladeren opleveren. Na de oogst moeten de bladeren eerst drogen. Dat kan in de zon of door lucht. De manier van drogen bepaalt voor een deel de smaak en het nicotinegehalte. In gedroogde bladeren zit 0,6 tot 3% nicotine.

Trainingen en evenementen

icoon tabak sigaret stoppen met roken

Nieuws

Blogs