Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (NKOP)

Met de juiste kennis en hulpmiddelen kunnen ggz- en VVT-professionals ouderen met mentale gezondheidsklachten beter helpen. Het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (NKOP) verzamelt, delen en ontwikkelen van deze kennis.

Dat doen we met dossiers en het jaarlijkse NKOP Symposium. Organisaties die deelnemer worden van het NKOP netwerk krijgen toegang tot ons uitgebreide domeinoverstijgende kennisnetwerk.

Over het NKOP

Partner in geestelijke gezondheidszorg voor ouderen

Het NKOP is partner voor professionals die werkzaam zijn in mental health and aging; de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen. We nemen het initiatief om de kennisagenda (mede) te bepalen en zijn een interdisciplinaire werkplaats voor de uitwisseling van kennis. We dragen bij aan de verbetering van kwaliteit van zorg aan ouderen met psychische problemen en gaan ervan uit dat leren niet ophoudt aan het eind van een opleiding, maar dat deskundigheid zich tijdens het werk verdiept en verbreedt.

Samenwerking

In samenwerking met het programma Ouderen van het Trimbos-instituut zijn we gericht op zowel het implementeren als ook het initiëren van wetenschappelijke inzichten en resultaten, die bijdragen tot kwaliteitsverbetering van behandeling van ouderen met een psychische klachten.

Doelgroep

We richten ons in het bijzonder op professionals en onderzoekers die werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen (psychiaters, psychologen, geriaters, verpleegkundigen, preventiewerkers e.a.) en professionals en onderzoekers die werkzaam zijn in de verpleeg- en verzorgingshuissector (geriaters, verzorgenden, maatschappelijk werkenden, ouderenwerkers, huisartsen en anderen.

Deelnemer

GGZ- en VVT-instellingen kunnen deelnemer worden van het NKOP. Deelnemers krijgen korting op trainingen op het gebied van ouderenpsychiatrie en kunnen gratis deelnemen aan bijeenkomsten. Daarnaast hebben deelnemers invloed op toekomstige kennisontwikkeling.

Kennisagenda Ouderenpsychiatrie 2023

De Kennisagenda Ouderenpsychiatrie (pdf) inventariseert kennisvragen en -hiaten in de ouderenpsychiatrie.

Generieke module

De generieke module 'Ouderen met psychische aandoeningen' helpt zorgverleners bij het verbeteren van de kwaliteit van zorg, op basis van wetenschappelijk onderzoek en aangevuld met expertise en ervaringen van zorgprofessionals- en gebruikers.

Meetinstrumenten

Download vragenlijsten voor screening en diagnostiek.

Dossiers

NKOP Symposium en webinars

NKOP symposium 2023

 

Op 6 december 2024 organiseren wij het jaarlijks NKOP symposium Ouderenpsychiatrie

Meer informatie over het programma en aanmelden volgt zo spoedig mogelijk.

Zoals ieder jaar, wordt ook dit jaar weer de NKOP award uitgereikt. De award is bedoeld voor iemand die afgelopen jaar iets bijzonders heeft betekend voor de ouderenpsychiatrie. Dit kan op ieder vlak zijn. De uitreiking van de award is afhankelijk van nominaties uit het veld. Kent u iemand die op een speciale manier heeft bijgedragen aan de ouderenpsychiatrie en deze award verdient? Geef hem/haar dan op via deze link: NKOP award 2024. Insturen kan tot en met 31 oktober 2024.

Nieuw dit jaar is dat we het doen van onderzoek in the spotlight willen zetten met de Promovendi Prijs. Ben je een promovendus en doe je onderzoek naar ouderen en psychiatrische problematiek? Stuur dan voor 22 juli een toegankelijk artikel (B1) van  max 600 woorden over je onderzoek naar nkop@trimbos.nl. De inzendingen worden beoordeeld op bruikbaarheid voor het brede veld van de ouderenpsychiatrie. De winnaar mag tijdens het symposium een presentatie geven en wint €500,-.

In 2020 en 2021 hebben we, in plaats van een symposium, webinars georganiseerd. De succesvolle webinars en presentaties van de afgelopen 2 jaar zijn opgenomen en terug te kijken.

> Kijk de webinars terug

Platformbijeenkomsten

Platform GP in VVT

Het platform gerontopsychiatrie in de VVT heeft als uiteindelijke doel de kwaliteit van zorg voor ouderen met een psychiatrische achtergrond in de VVT te vergroten. Het platform is een manier om kennis en ervaring uit te wisselen.

Online VVT bijeenkomst

Op 5 november 2020 vond online de VVT-bijeenkomst plaats. Deze bijeenkomst is opgenomen en hieronder terug te kijken.

Word deelnemer van het NKOP netwerk

Als deelnemer aan het Nederlands Kenniscentrum Ouderen Psychiatrie wordt uw organisatie actief betrokken bij ontwikkelingen rondom ouderenpsychiatrie en krijgt u korting op deelname aan kennisbijeenkomsten.

> Lees meer en word deelnemer

bb23f070-f080-47ba-87e0-281ec3c5f0a8png&h=&w=170&v=1564756798

Producten

Alcoholgebruik onder 55-plussers

In de groep 55-70 jarigen komt matig en overmatig alcoholgebruik veel voor in vergelijking met jongere volwassenen. Over het algemeen gaan 55-plussers m...

Lees meer >

Monitor geestelijke gezondheidszorg ouderen Meetronde 2

De 'Monitor Geestelijke Gezondheidszorg Ouderen' (MEMO) geeft een landelijk beeld van de kwaliteit van de ambulante geestelijke gezondheidszorg voor oud...

Lees meer >

Monitor geestelijke gezondheidszorg ouderen

De 'Monitor Geestelijke Gezondheidszorg Ouderen' (MEMO) geeft een landelijk beeld van de kwaliteit van de ambulante geestelijke gezondheidszorg voor oud...

Lees meer >

Evenementen

Trainingen

Nieuws en blogs

Neem contact op

  • Uw gegevens

  • Verzenden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Leden NKOP

  carintreggeland  Logo Magentazorgrivierduinen  Logo Vitalis WoonZorg Groep   Logo Patyna

Trimbos Nieuwsflitsen

Ontvang zo'n 2 keer per maand nieuws, uitnodigingen voor activiteiten, nieuwe publicaties en vacatures van het Trimbos-instituut.