Tabaksrook heeft erg schadelijke gevolgen voor jonge kinderen en baby’s, zelfs als die nog in de buik zitten. Meer dan één miljoen ouders van thuiswonende kinderen roken. Daar komt bij dat het aantal zwangere vrouwen dat rookt maar niet minder wordt. Jouw hulp vanuit de geboorte- en jeugdgezondheidzorg is hard nodig. Zorg samen met ons voor een rookvrije start voor ieder kind.
Met de Taskforce Rookvrije Start motiveren we zorgverleners om roken te bespreken en te verwijzen naar goede stoppen-met-rokenzorg. We hebben e-learnings, trainingen en voorlichtingsmaterialen ontwikkeld. Daarmee helpen we zorgverleners hun kennis en vaardigheden verder te verbeteren om gesprekken over roken te voeren.
Nieuwsgierig naar de ervaringen van collega's?
Een kinderlongarts, arts voortplantingsgeneeskunde, eerstelijns verloskundige en gynaecoloog vertellen hoe zij stoppen met roken bespreken. Wat was hun 'aha-moment'? Wat zorgde ervoor dat hun gesprekken beter werden?
Vier beroepen, vier invalshoeken en vier keer een keerpunt. Bekijk waarom deze zorgverleners zich inzetten voor een rookvrije start en hoe ze dat aanpakken.
Rookvrije Start legt het uit
Het lijkt zo vanzelfsprekend: stoppen met roken tijdens de zwangerschap. Toch lukt het veel vrouwen niet. Dat is opmerkelijk, vooral omdat zij meestal wél gemotiveerd zijn. Hoe is dat mogelijk? Dat vraag je je misschien gelijk af.
Maar het is geen kwestie van niet willen, maar veel meer van niet kunnen. Waarom? Roken is een verslaving.
In de onze explainer leggen we in een paar minuten uit hoe een tabaksverslaving precies werkt. Belangrijk om te weten, omdat je zo ook leert hoe je mensen het beste kunt helpen om te stoppen met roken.
Wat jij kunt doen
Als je in de geboortezorg werkt, dan kun je elke dag bijdragen aan een rookvrije start. Je kunt roken bespreken, een stopadvies geven en verwijzen naar de juiste hulp.
Bespreek roken en geef stopadvies
Dat kan snel, gemakkelijk en zonder met het vingertje te wijzen. Hoe? Bekijk onze gesprekskaarten met voorbeeldzinnen.
Verwijs naar de gratis telefonisch hulp
Het is bewezen: de hulp van de coaches van Rookvrije Ouders werkt écht. Meld (aanstaande) ouders aan en ontvang terugkoppeling.

Scholing en voorlichtingsmaterialen
Wil je meer leren over de risico's van roken of je gespreksvaardigheden verbeteren? Dan zijn onze e-learnings en training Rookvrije Start wat voor jou. Het hele aanbod is gratis en geaccrediteerd.
Als je in gesprek bent met (aanstaande) ouders over roken, dan is het fijn om extra informatie bij de hand te hebben. De video’s helpen je in het gesprek over roken en onze folders kun je meegeven aan (aanstaande) ouders, zodat ze alles thuis nog eens rustig kunnen doorlezen.
Aanpak binnen jouw organisatie
Als je wil dat stoppen-met-rokenzorg deel uitmaakt van het basiszorgaanbod in jouw VSV of JGZ-organisatie, dan is het tijd voor een plan van aanpak.
Het maakt niet uit of je pas net begint met stoppen-met-rokenzorg of het bestaande aanbod wil verbeteren. We helpen je graag. En als je deelneemt krijg je er ook nog eens een vergoeding voor. Lees wat we voor je kunnen doen.
Werk je niet met (aanstaande) ouders, maar wil je wel dat zorgverleners in jouw organisatie roken bespreken en altijd een stopadvies geven? Dan past RookStopZorg beter bij je ambitie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, kennis en materialen van Rookvrije Start.
Deelnemende organisaties
