Zorg voor een rookvrije start

Tabaksrook heeft erg schadelijke gevolgen voor jonge kinderen en baby’s, zelfs als die nog in de buik zitten. Meer dan één miljoen ouders van thuiswonende kinderen roken. Jouw hulp vanuit de geboorte- en jeugdgezondheidzorg is hard nodig. Zorg samen met ons voor een rookvrije start voor ieder kind.

Met de Taskforce Rookvrije Start motiveren we zorgverleners om roken te bespreken en te verwijzen naar goede stoppen-met-rokenzorg. We hebben e-learnings, trainingen en voorlichtingsmaterialen ontwikkeld. Daarmee helpen we zorgverleners hun kennis en vaardigheden verder te verbeteren om gesprekken over roken te voeren.

Nieuwsgierig naar de ervaringen van collega's?

Een kinderlongarts, arts voortplantingsgeneeskunde, eerstelijns verloskundige en gynaecoloog vertellen hoe zij stoppen met roken bespreken. Wat was hun 'aha-moment'? Wat zorgde ervoor dat hun gesprekken beter werden?

Vier beroepen, vier invalshoeken en vier keer een keerpunt. Bekijk waarom deze zorgverleners zich inzetten voor een rookvrije start en hoe ze dat aanpakken.

Rookvrije Start legt het uit

Vaak is een zwangerschap voor vrouwen dé motivatie om te stoppen met roken. Twee derde van de vrouwen die de hele zwangerschap rookt, doet dan ook een stoppoging. Toch lukt het veel vrouwen niet om gestopt te blijven, terwijl ze vaak wel weten dat tabaksrook schadelijk is.

Onze video’s helpen je begrijpen hoe moeilijk stoppen is en hoe een tabaksverslaving werkt. Met die kennis kun je wensouders, zwangere vrouwen, partners en ouders makkelijker verwijzen naar professionele stophulp.

Wat jij kunt doen

Als je in de geboortezorg werkt, dan kun je elke dag bijdragen aan een rookvrije start. Je kunt roken bespreken, een stopadvies geven en verwijzen naar de juiste hulp.

Bespreek roken en geef stopadvies

Dat kan snel, gemakkelijk en zonder met het vingertje te wijzen. Hoe? Bekijk onze gesprekskaarten met voorbeeldzinnen.

Roken bespreken

Verwijs naar de gratis telefonisch hulp

Het is bewezen: de hulp van de coaches van Rookvrije Ouders werkt écht. Meld (aanstaande) ouders aan en ontvang terugkoppeling.

Verwijzen naar hulp
Campagnebeeld kinderwens 990X600

Scholing, voorlichtingsmaterialen en campagnepakketten

Scholingsaanbod

Wil je meer leren over de risico's van roken of je gespreksvaardigheden verbeteren? Dan zijn onze e-learnings en training Rookvrije Start wat voor jou. Het hele aanbod is gratis en geaccrediteerd.

Voorlichtingsmaterialen en campagnepakketten

Als je in gesprek bent met (aanstaande) ouders over roken, dan is het fijn om extra informatie bij de hand te hebben. De video’s helpen je in het gesprek over roken en onze folders kun je meegeven aan (aanstaande) ouders, zodat ze alles thuis nog eens rustig kunnen doorlezen.

Wil je ook actief meehelpen om de boodschap van Rookvrije Start uit te dragen op social media of via de nieuwsbrief van je organisatie? Dan is ons campagnepakket wat voor jou!

Aanpak binnen jouw organisatie

Als je wil dat stoppen-met-rokenzorg deel uitmaakt van het basiszorgaanbod in jouw VSV of JGZ-organisatie, dan is het tijd voor een plan van aanpak.

Het maakt niet uit of je pas net begint met stoppen-met-rokenzorg of het bestaande aanbod wil verbeteren. We helpen je graag. En als je deelneemt krijg je er ook nog eens een vergoeding voor. Lees wat we voor je kunnen doen.

Werk je niet met (aanstaande) ouders, maar wil je wel dat zorgverleners in jouw organisatie roken bespreken en altijd een stopadvies geven? Dan past RookStopZorg beter bij je ambitie.

beleid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op LinkedIn

Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, feiten en cijfers, materialen en trainingsdata.

Deelnemende organisaties

Alle logo's Taskforce Rookvrije Start - websitebalk (v2)