Stopstone: stoppen met roken coach voor jongeren

Stopstone is een zelfhulp-app die jongeren op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier ondersteunt bij het stoppen met roken en het volhouden ervan.

De app biedt ondersteuning op momenten dat de jongere in verleiding komt om te roken. Stopstone is voor jongeren en jongvolwassenen tussen de 14 en 24 jaar die gemotiveerd zijn om te stoppen met roken, dit zelfstandig willen aanpakken en hierbij tips en ondersteuning willen op momenten én plekken waar zij dat het meest nodig hebben.

  • Thema: Roken
  • Doelgroep: Jongeren 14-24 jaar oud
  • Type: Zelfhulp; mobiele app
  • Kosten: Gratis

Hoe werkt het?

In Stopstone kunnen jongeren zelf de duur en intensiteit van de interventie bepalen door te kiezen welke onderdelen ze willen gebruiken. Welk onderdeel relevant is, is afhankelijk van de behoefte van de jongere op het moment en kan per situatie anders zijn. Deze onderdelen zijn onder andere een tijdlijn, eigen motivators, hulplijnen, besparingen, jezelf belonen en moeilijke momenten. De app is gratis te downloaden in de App store en de Play store.

Onderbouwing

De app heeft van het RIVM de erkenning 'Goed onderbouwd' gekregen. Dat wil zeggen dat de werkzaamheid van Stopstone is onderbouwd met modellen, theorie en literatuur. Stopstone is gebaseerd op onder andere de cognitieve gedragstherapie (CGT), de positieve psychologie en de sociaal-cognitieve theorie. De app maakt gebruik van verschillende empirisch onderbouwde gedragsveranderingstechnieken als motivatieversterking, zelfregulatie en stimulatie van het gebruik van (sociale) hulpbronnen. In een evaluatieonderzoek onder 412 mensen is Stopstone beoordeeld met een rapportcijfer van een 7.1 (op een schaal van 1 tot 10).

stopstone logo stop stone

Ontdek het op Google Play

Download in de App Store

Opdrachtgever

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Meer informatie

featured_image
Sigrid Troelstra
Wetenschappelijk medewerker Tabak
Bel: +31 (0)30 - 2959(243)
Toon telefoonnummer +31 (0)30 - 2959(243)