Kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen

Ongeveer 577.000 Nederlandse kinderen onder de 18 jaar hebben een ouder met een psychische aandoening of verslaving. Deze kinderen lopen een aanzienlijk risico om zelf ook zulk soort problemen te krijgen. Als professional wilt u dat voorkomen. Bij het Trimbos-instituut ondersteunen wij professionals via het Landelijk Platform KOPP/KVO. Wij organiseren verschillende cursussen en trainingen en bieden desgevraagd lezingen en advies op maat.

Problemen bij KOPP/KVO-kinderen voorkomen en risico’s verminderen

Kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) en kinderen van verslaafde ouders (KVO) zijn kwetsbaar maar vaak onzichtbaar. Als professional of beleidsmaker bent u op zoek naar manieren om deze groep te signaleren en waar nodig ondersteuning te bieden. Zo kunt u de kans op latere problemen bij deze kinderen verkleinen. Wij bieden u hiervoor verschillende materialen, cursussen en advies aan, onder meer via het Landelijk Platform KOPP/KVO.

De website www.koppkvo.nl biedt actuele informatie over feiten en cijfers, effectieve hulp, financiering en samenwerking die helpen bij het vormgeven van goede zorg en ondersteuning voor kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen.

KOPP/KVO

Resultaten van een Rondgang in de Uitvoeringspraktijk van preventie, zorg en ondersteuning voor kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) en kinderen van verslaafde ouders (KVO) · 2017

Download

Factsheet KOPP/KVO

Kinderen van ouders met psychische problemen. Kinderen van verslaafde ouders. · 2012

Download

Draaiboek Tienergroep KOPP/KVO

Preventief groepsaanbod voor tieners (12-15 jaar) van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen · 2010

Het beste voor mij en mijn baby

Zwangerschap en ouderschap bij stress en psychische klachten · 2010

Download

Kopstoring - poster variant B

Heeft jouw ouder psychische of verslavingsproblemen? · 2011

Praten helpt

KIPIZIVERO · 2004

Praten helpt (8-12 jaar)

KIPIZIVERO · 2004

Praten helpt (vanaf 12 jaar)

KIPIZIVERO · 2004

Visitekaartje Kop Op Ouders

Opvoedondersteuning voor ouders met psychische en/of verslavingsproblemen · 2008

Er zijn geen relevante klantcases gekoppeld. Direct naar onze andere klantcases.

Nieuws

Buitenshuisproject: gemeenten gezocht die kinderen van LVB-ouders extra willen ondersteunen
16 januari 2019 - Gemeenten zijn positief over het Buitenshuisproject: KOPP/KVO-kinderen die opgroeien in een onveilige gezinssituatie..
Buitenshuis-project van start: buitenschoolse opvang voor KOPP/KVO-kinderen
28 mei 2018 - Het Buitenshuis-project voor KOPP/KVO-kinderen is officieel van start gegaan. Het project richt zich op kinderen van..
Gemeenten gezocht voor innovatief KOPP/KVO-project
15 november 2017 - Het Trimbos-instituut start samen met de landelijk co├Ârdinator Kindcheck het innovatieve BSO-project voor kinderen van..

Publicaties

Woolderink, M., Bindels, J.A., Evers, S.M., Paulus, A.T., Asselt, A.D. van, & Schayck, O.C. van (2015). An online health prevention intervention for youth with addicted or mentally ill parents: Experiences and perspectives of participants and providers from a randomized controlled trial. Journal of Medical Internet Research, 17(12), e274. doi:10.2196/jmir.4817

Zanden, R. van der (2011). Zorg voor KOPP-kinderen in gevaar. Psy, 15(4), 36-37.

Conijn, B., Riper, H. (2009). Ondersteuning via internet voor kinderen van probleemdrinkers. Ervaringen met de website Drankjewel. Verslaving : Tijdschrift over Verslavingsproblematiek, 5(2), 42-56.

Meer publicaties over dit thema