Deelonderzoek cannabisconsumenten

In Nederland wordt de verkoop van cannabis vanuit coffeeshops gedoogd, maar het telen van cannabis en het leveren aan coffeeshops is verboden. Het doel van het 'Experiment Gesloten Coffeeshopketen' is om na te gaan of en hoe op kwaliteit gecontroleerde cannabis legaal aan coffeeshops kan worden geleverd en wat de effecten hiervan zijn.

In dit dossier

Vragen over het onderzoek

Voor vragen over deze studie: zie onze veel gestelde vragen of neem contact op met Sander Rigter. Kijk voor info over cannabis of ons onderzoek daarnaar op ons cannabisdossier.

featured_image
Sander Rigter
Projectmedewerker Drugs

De resultaten leveren informatie op voor het maken van een onderbouwde keuze over de toekomst van het cannabisbeleid. Het Trimbos-instituut, Breuer&Intraval en RAND Europe gaan samen het onderzoek uitvoeren naar dit experiment.

Meer informatie over het experiment vind je op de pagina Experiment Gesloten Coffeeshopketen  >

Online vragenlijstonderzoek onder cannabisconsumenten

In het najaar van 2021 zijn enkele honderden (>700) cannabisconsumenten geïnterviewd. Dat is gebeurd vóórdat de ‘gereguleerde cannabis’ in de coffeeshops ligt. De deelnemers kwamen uit zowel de gemeenten waar de gereguleerde cannabis zal worden verkocht (experimentgemeenten) en een aantal soortgelijke gemeenten waar gedurende het gehele experiment de ‘normale’ cannabis wordt verkocht (controlegemeenten). Aan deze deelnemers hebben wij ook gevraagd of ze bereid zijn om mee te doen aan vervolgonderzoek.

Met dit vervolgonderzoek kunnen wij nagaan wat cannabisconsumenten vinden van de gereguleerde cannabis en wat voor invloed dit heeft gehad op hun koopgedrag, consumptie en overige effecten.

Deelnemers aan het vervolgonderzoek krijgen ongeveer een half jaar na het eerste interview per email een link naar een onlinevragenlijst waarin wij hen nogmaals naar hun mening vragen. En dit zal nog een keer gebeuren na 12 en 18 maanden.

Voor deelnemers: veelgestelde vragen

Nieuws

Gemiddelde THC-gehaltes hasj en wiet stabiel, maar spreiding is groot

16 november 2021 - De gemiddelde THC-gehaltes van wiet en hasj uit Nederlandse coffeeshops wijken dit jaar niet significant af van die van.. lees verder  >


Dit zijn de opvallendste nieuwe kerncijfers over drugsgebruik onder Nederlanders

15 november 2021 - In de jaarlijkse Gezondheidsenquête en de tweejaarlijkse Aanvullende Module Middelen van de Leefstijlmonitor.. lees verder  >