Deelonderzoek cannabisconsumenten

In Nederland wordt de verkoop van cannabis vanuit coffeeshops gedoogd, maar het telen van cannabis en het leveren aan coffeeshops is verboden. Het doel van het 'Experiment Gesloten Coffeeshopketen' is om na te gaan of en hoe op kwaliteit gecontroleerde cannabis legaal aan coffeeshops kan worden geleverd en wat de effecten hiervan zijn.

In dit dossier

Vragen over het onderzoek

Voor vragen over deze studie: zie onze veel gestelde vragen of neem contact op met Sander Rigter. Kijk voor info over cannabis of ons onderzoek daarnaar op ons cannabisdossier.

featured_image
Sander Rigter
Projectmedewerker Drugs

De resultaten leveren informatie op voor het maken van een onderbouwde keuze over de toekomst van het cannabisbeleid. Het Trimbos-instituut, Breuer&Intraval en RAND Europe gaan samen het onderzoek uitvoeren naar dit experiment.

Meer informatie over het experiment vind je op de pagina Experiment Gesloten Coffeeshopketen  >

Online vragenlijstonderzoek onder cannabisconsumenten

In het najaar van 2022 zijn enkele honderden (~400) cannabisconsumenten geïnterviewd. Dat is gebeurd vóórdat de ‘gereguleerde cannabis’ in de coffeeshops ligt. De deelnemers kwamen uit zowel de gemeenten waar de gereguleerde cannabis zal worden verkocht (experimentgemeenten) en een aantal soortgelijke gemeenten waar gedurende het gehele experiment de ‘normale’ cannabis wordt verkocht (controlegemeenten). Aan deze deelnemers hebben wij ook gevraagd of ze bereid zijn om mee te doen aan vervolgonderzoek.

Met dit vervolgonderzoek kunnen wij nagaan wat cannabisconsumenten vinden van de gereguleerde cannabis en wat voor invloed dit heeft gehad op hun koopgedrag, consumptie en overige effecten.

Door uitstel van het gehele experiment zullen de deelnemers aan het vervolgonderzoek in september/oktober 2023 weer een vragenlijst krijgen. Eind 2024, nadat er al een tijd legaal geteelde cannabis in de experimentgemeenten verkrijgbaar is, worden deelnemers opnieuw benaderd om vragen te beantwoorden. In 2025 zijn de laatste metingen gepland.

Voor deelnemers: veelgestelde vragen

Monitoring

THC-monitor: hoe sterk zijn wiet en hasj?

Hasj en wiet werden gedurende enkele jaren steeds sterker, maar dit lijkt nu te stabiliseren. Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar de hoeveelheid THC in cannabis. Lees verder >


Kerncijfers over drugsgebruik onder Nederlanders

De Nationale Drug Monitor (NDM) geeft een actueel beeld van het gebruik van drugs, alcohol en tabak in Nederland. Lees verder >