De wereld van het drugsgebruik is dynamisch en verandert snel. We volgen deze ontwikkelingen via diverse monitoringsystemen en onderzoeken en ontwikkelen, implementeren en verspreiden kennis en expertise over het drugsgebruik, -verslaving en -beleid.

Met voorlichting aan het algemeen publiek en samenwerking met professionals, wetenschap en overheden willen wij bijdragen aan de preventie van drugsgebruik en het beperken van (gezondheids)schade.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie

Margriet van Laar

Stuur een bericht aan contactpersoon Margriet van Laar of bel +31 (0)30 - 2959(320)

Drugs monitoring

De Nationale Drug Monitor (NDM) bundelt tal van monitors en onderzoeken over middelengebruik in de algemene bevolking en jeugd, drugsincidenten, cliënten in de verslavingszorg, de drugsmarkt, en alcohol- en drugsgerelateerde criminaliteit.

Bekijk de Nationale Drugmonitor

Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) verzamelt informatie over de drugsmarkt via een landelijk netwerk van testlocaties. Bij acuut gevaar voor de volksgezondheid kan het DIMS direct ingrijpen. De Monitor Drugsincidenten (MDI) houdt zicht op het aantal (ernstige) incidenten met bijvoorbeeld XTC, GHB of paddo's.

 

Drugspreventie en -beleid

Voor een succesvol gemeentelijk drugsbeleid is het belangrijk een goed beeld te hebben van de lokale en regionale situatie. Met de Scanner Lokaal Drugsbeleid geven we inzicht in de lokale situatie. Benieuwd hoe we uw gemeente kunnen ondersteunen?

Drugsbeleid: advies voor gemeenten

Met de Gezonde School en Genotmiddelen voorzien we in drugspreventie in het onderwijs. Met drugsinfo.nl en de drugsinfolijn geven we voorlichting over drugs aan het algemeen publiek en werken we aan preventie. Ook ontwikkelen we interventies zoals de e-learning Open & Alert om gebruik van drugs door jongeren in de jeugdhulpverlening te voorkomen. 

Voorlichting aan gebruikers

Het gebruik van drugs is in Nederland legaal. Om gezondheidsschade door drugsgebruik zoveel mogelijk te voorkomen (harm reduction), geven we voorlichting aan gebruikers en waarschuwen we voor levensgevaarlijke drugs. Op drugsenuitgaan.nl geven we informatie over de werking van middelen en risico's. Via de Redalert app waarschuwen we voor vervuilde en hooggedoseerde drugs.

 

Nieuws

Inspiratiedag Studenten Alcohol, Drugs en Tabak

27 juni 2019 - Op woensdag 13 november 2019 organiseert het Trimbos-instituut voor de vierde keer de jaarlijkse Inspiratiedag Studenten..


DIMS Jaarbericht 2018: XTC-pillen opnieuw sterker

26 juni 2019 - De concentratie MDMA in xtc is in 2018 verder gestegen, blijkt uit het DIMS Jaarbericht 2018. In 2014 bevatte 3 procent..

Drugstrends in uw mailbox

Ontvang ongeveer 1x per twee weken de laatste ontwikkelingen, publicaties en trainingen rond middelengebruik en psychische gezondheid in uw mailbox.

Blogs

Is een verbod op lachgas de oplossing?
9 juli 2019 - Verkeersongelukken door lachgas laten zien dat gebruik ervan verre van onschuldig is. Steeds vaker klinkt de roep om een..
Hete kastanjes in de jeugdzorg: wie haalt ze uit het vuur?
24 mei 2019 - Als het over drank en drugs gaat, hebben hulpverleners in de Jeugdzorg het vaak lastig. Hoe komt dat, vraagt..

Meer blogs over dit onderwerp

In de media

Moeten we harddrugs legaliseren?
17 mei 2019, Drugsexpert Ferry Goossens ontkracht onwaarheden en misverstanden in het drugsdebat aan tafel bij het M panel.
Minder psychoses door minder THC in cannabis
20 maart 2019, Drugsdeskundige Margriet van Laar beantwoordt vragen van Een Vandaag over de relatie tussen psychoses en THC in cannabis

Meer berichten over dit onderwerp

Focal Point EMCDDA

Het Trimbos-instituut rapporteert samen met het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum in opdracht van de ministeries van VWS en Justitie & Veiligheid aan het EMCDDA. Het Trimbos-instituut is een van de 28 Focal Points in de EU-lidstaten. Deze gegevens zijn de basis voor de diverse rapportages van het EMCDDA.

Meer over het Focal Point

 

 

Drugsinfo lijn én site

Heb je een vraag over je eigen drugsgebruik of dat van een ander? Wil je meer informatie over een middel en/ of verslaving? Of zoek je informatie over cijfers en wetgeving? Je kunt ons anoniem je vraag stellen (Drugs Infolijn 0900-1995/€0,10 per minuut) of via Drugsinfo.nl zelf zoeken naar info over de werking en de risico's van drugs. Ook feiten en cijfers over drugsgebruik vind je hier.

Naar drugsinfo.nl