Communiceren over drugs

Communiceren over drugs is ingewikkeld. Het prikkelt, zet aan tot nadenken of zet een probleem op de kaart. Maar drugscommunicatie kan ook ongewenste effecten hebben.

Normalisering of stigmatisering

De stijl van je publicatie kan onbedoeld bijdragen aan normalisering van drugs of juist stigmatisering van de gebruikers. Ook kan uitgebreide beschrijving van het middel mensen onbedoeld nieuwsgierig maken. Denk aan het marginaliseren van mensen die drugs gebruiken of juist het beeld neerzetten dat drugsgebruik ‘normaal’ is. Dit is niemands bedoeling. Maar hoe voorkom je dat?

Het plaatsen van een bericht over drugs is daarom niet in alle situaties een goed idee. En als je wel over drugs communiceert is het belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke neveneffecten.

Deze informatie is voor iedereen die over drugs communiceert, maar met name voor journalisten communicatieadviseurs van de politie, wijkagenten en jongerenwerkers.

Praktische Tips

Bekijk de video met tips over drugscommunicatie of lees de 7 tips over drugscommunicatie.

Downloads

Onderzoek

In 2022 deed het Trimbos-instituut een onderzoek naar de uitgangspunten van drugscommunicatie. Dit onderzoek staat beschreven in onderstaand rapport.

cover drugscommunicatie