Wat u als ouder, naaste en KOPP-kind kunt doen

KOPP/KOV (voorheen KOPP/KVO) staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met een Verslaving (KOV). Wij bieden informatie voor ouders met psychische of verslavingsproblemen, naasten van een KOPP-kind en KOPP-kinderen zelf.

Wat ouders kunnen doen

Iedereen kan psychische problemen krijgen, ook ouders. In Nederland zijn er ieder jaar 405.000 ouders met een psychische stoornis of verslaving. U bent niet de enige!

10 tips voor ouders

Wat naasten kunnen doen

Als naaste van een KOPP-kind kunt u een zeer belangrijke rol vervullen voor het kind. Een naaste kan een familielid, buurvrouw, leerkracht, een ouder van een vriendje, voetbaltrainer, vrienden of vriendinnen zijn.

4 tips voor naasten

Wat een KOPP-kind zelf kan doen

Als je vader of moeder een psychische problemen en/of verslavingsproblemen heeft is het voor jou waarschijnlijk ook moeilijk en maak je je zorgen. In Nederland zijn er jaarlijks 577.000 kinderen die opgroeien met een ouder met psychische problemen of verslavingsproblemen. Je bent niet de enige! Maar wat kun je doen?

5 tips voor KOPP-kinderen

Gezocht: jonge mantelzorgers
Zorg jij (of ken je iemand die zorgt) voor een naaste die ziek is, een beperking, verslaving, of psychische kwetsbaarheid heeft? Maak je je sinds de coronacrisis juist meer, of minder zorgen? We horen graag hoe het met jou gaat. 

De uitkomsten worden besproken door Stichting JMZ Pro (het landelijk netwerk voor en door professionals betrokken bij de ondersteuning van jonge mantelzorgers en/of hun gezinnen) met professionals die met jonge mantelzorgers werken en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zodat zij er wat aan kunnen doen. De vragenlijst is makkelijk in te vullen (aanklikbaar), duurt 5-7 minuten en is anoniem. Je mag hem samen met je ouders invullen, maar denk eraan: jouw mening telt!

Vragenlijst invullen