Mentale gezondheid en zwangerschap

Voor, tijdens en na de zwangerschap zijn er verschillende factoren die (extra) druk kunnen leggen op de mentale gezondheid van (aanstaande) ouders. Er is lang niet altijd sprake van een roze wolk. Daarom is het belangrijk dat er rondom de zwangerschap extra aandacht besteed wordt aan de veerkracht en mentale gezondheid van (aanstaande) ouders.

Een kind krijgen is een grote veranderen in ieders leven. Nieuwe ouders ervaren een omslag: hun leven zonder kinderen en hun leven mét kinderen. Ze moeten opzoek naar een nieuwe balans tussen tijd en aandacht voor hun kind, zichzelf, een eventuele partner, eventuele andere kinderen en verplichtingen zoals werk of mantelzorg. Daarnaast is de geboorte van het kind een bijzondere ervaring, kan er een flink slaaptekort spelen en reflecteren ouders vaak over de eigen opvoeding die zij zelf hebben meegekregen.

Kwetsbare periode

Er kunnen ook dingen misgaan tijdens de zwangerschap. In Nederland krijgen jaarlijks 25.000 vrouwen een miskraam (vóór 16 weken zwangerschap). Daarnaast kwam in 2020 een stilgeboorte (na 22 weken zwangerschap) bij 0,45% van de zwangerschappen voor.

De aanloop naar zwanger worden of een (lang) fertiliteitstraject is iets wat spanning en stress met zich mee kan brengen.  Daarnaast is er in de maatschappij het beeld dat zowel de zwangerschap en de kraamtijd een grote roze wolk is. Dit brengt veel verwachtingen met zich mee, die voor ouders tegen kunnen vallen. Al met al is deze periode een kwetsbare periode, waarin aandacht nodig is voor de mentale gezondheid van (aanstaande) ouders.

In dit dossier bevat informatie over depressie, angst/stress en psychose rondom de zwangerschap, ook bij vaders.

Andere belangrijke thema's

Naast mentale gezondheid zijn ook roken en alcohol belangrijke thema’s om te bespreken met (aanstaande) ouders.

We hebben het in onze teksten over vader, partner of moeder. We richten ons natuurlijk op alle ouders: vader/moeder, moeder/moeder, vader/vader en alleenstaande ouders. We gebruiken de termen ‘moeder’, ‘vader’ en indien mogelijk ‘partner’ om de teksten leesbaar te houden. In enkele gevallen wordt bewust over ‘vaders’ gesproken omdat de betreffende informatie gebaseerd is op onderzoek onder vaders.  

Uitgelichte producten

Product image

Pilot Implementatie Positief Zwanger

Hoe kan een online zelfhulpcur... Bekijk dit product
Product image

Depressiepreventie in publieke gezondheidszorg en sociaal domein

Bekijk dit product
Product image

Landelijke Monitor Depressie

Eerste peiling: trends tot en ... Bekijk dit product

Meest recente producten

Monitor Mentale Gezondheid en Zwangerschap 2023

In deze factsheet presenteren we voor de eerste keer cijfers over de mentale gezondheid van vrouwen vóór, tijdens en na de zwangerschap in Nederland. De...

Lees meer >

Monitor Middelengebruik en Zwangerschap 2023

In deze factsheet presenteren we de meest recente cijfers over het middelengebruik van vrouwen en partners vóór, tijdens en na de zwangerschap in Nederl...

Lees meer >

Infographic Een rookvrije zwangerschap: feiten en cijfers

Deze infographic laat zien wat de risico’s zijn van roken tijdens de zwangerschap. Ook maakt de infographic inzichtelijk hoe veel vrouwen roken rondom d...

Lees meer >

Actueel