Doorbraakproject voor betere hulp bij depressie rond zwangerschap

Doorbraakproject voor betere hulp bij depressie rond zwangerschap

Een nieuw project moet het signaleren en behandelen van depressieklachten bij vrouwen die zwanger zijn of net bevallen verbeteren. Er is nog ruimte voor twee regio's om deel te nemen aan dit doorbraakproject.

GGD GHOR Nederland is samen met Academische werkplaats Jeugd Twente, het Trimbos-instituut, KNOV en het NCJ, gestart met een landelijk project gericht op de preventie van depressie bij aanstaande en pas bevallen moeders. Deze postpartum depressie (PPD) is de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. Jaarlijks krijgen ruim 23.000 vrouwen, die zwanger zijn en/of bevallen, een depressie.

Doel van het project is om depressieklachten bij vrouwen tijdig te signaleren en hen naar de juiste behandeling of begeleiding toe te leiden, onder andere door door de samenwerking tussen de professionals in de geboortezorgketen te verbeteren. In een aantal regionale doorbraakprojecten ‘Preventie Postpartum Depressie’ helpt een team van experts lokale multidisciplinaire teams bij het ontwikkelen van een goed functionerend zorgpad. Hiermee worden de eerste stappen gezet in de verbetering van de pre- en postnatale zorg voor aanstaande en pas bevallen moeders. In het project is nog plek voor twee regio’s die in multidisciplinaire teams willen deelnemen aan het doorbraakproject.

Meer over dit thema

Meedoen aan het doorbraakproject?

Meld u aan via GGD GHOR.