Online nascholing ‘Signaleren postpartum depressie’ nu ook voor de kraamzorg

Online nascholing 'Signaleren postpartum depressie' nu ook voor de kraamzorg

De nieuwe online nascholing ‘Signaleren postpartum depressie’ helpt kraamverzorgenden bij het voorkomen van depressie na de geboorte. Kraamverzorgenden kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van een postnatale depressie, doordat zij direct contact hebben met pas bevallen moeders.

20.000 vrouwen depressief bij zwangerschap en bevalling

In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen, die zwanger zijn en/of bevallen zijn, een depressie. Deze postpartum depressie is daarmee de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. Met een betere herkenning en preventie kan het aantal vrouwen met depressieve klachten en postpartum depressie afnemen. Een belangrijke eerste stap hierin is het tijdig signaleren van (beginnende) depressieve klachten. Veel vrouwen zijn na de bevalling een paar dagen extra emotioneel. Maar hoe weet je of er meer aan de hand is?

In de nascholing ‘Signaleren postpartum depressie’ leren kraamverzorgenden in drie online lessen wat een postpartum depressie is, wat de risico- en beschermende factoren zijn van een depressie, hoe je depressieve klachten herkent en bespreekbaar maakt met de kraamvrouw. En wat je als kraamverzorgende verder kunt doen als je depressieve klachten signaleert. De e-learning neemt cursisten mee in de verhalen van de kraamvrouwen Lena, Nouria en Katja. Hebben ze depressieve klachten? Hoe ga je met hen in gesprek? Welk tools kun je hen adviseren?

Deelnemen kan via Kenniscentrum Kraamzorg

De nascholing is gebaseerd op de eerder ontwikkelde online cursus ‘Signaleren postpartum depressie’ voor verloskundigen, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van het Trimbos-instituut. Het Kenniscentrum Kraamzorg heeft deze cursus doorontwikkeld voor kraamverzorgenden in samenwerking met het Trimbos-instituut. De nascholing wordt aangeboden via het Kenniscentrum Kraamzorg en is geaccrediteerd voor kraamverzorgenden.

Meer over dit thema

Volg de nascholing

Deelname aan de 3-delige e-learning ‘Signaleren postpartum depressie’ kan via het Kenniscenturm Kraamzorg en kost 25 euro.

Meer info