Lancering apps rond zwangerschap en depressie

Lancering apps rond zwangerschap en depressie

Het Trimbos-instituut lanceert tijdens de e-Health Week (21 tot en met 27 januari) twee nieuwe innovatieve apps gericht op het welzijn en preventie van depressie rondom de zwangerschap: Loss en WellMom. De apps zijn ontwikkeld met financiering via crowdfunding en in samenwerking met een private partij uit de VS.

Samen met de online cursus Signaleren postpartum depressie voor professionals, gefinancierd door VWS, is hiermee een breed online pakket beschikbaar voor het ondersteunen van de mentale gezondheid van aanstaande en pas bevallen moeders.

Bijdragen aan een betere mentale gezondheid voor iedereen door middel van technologie, dat is een van de belangrijkste drijfveren van het Centre of Innovation van het Trimbos-instituut. Mobiele apps zijn een uitstekende manier om dit te bereiken. WellMom en Loss zijn hiervan voorbeelden die nu landelijk gratis beschikbaar zijn. Samen met de cursus Signaleren postpartum depressie zijn het tools die bovendien heel goed bruikbaar zijn binnen het meerjarenprogramma depressiepreventie dat binnenkort start.

WellMom

Vrouwen lopen meer risico om een depressie te ontwikkelen tijdens hun leven dan mannen, en een zeer risicovolle periode hiervoor is tijdens of tot een jaar na de zwangerschap. De app WellMom heeft als doel het vergroten van de mentale veerkracht en het voorkomen en verminderen van depressieve klachten bij zwangere en pas bevallen vrouwen. www.wellmom.nl

Loss

Eén op de vier vrouwen maakt in haar leven een miskraam mee en één procent van de zwangerschappen eindigt in een doodgeboorte (het overlijden van een kindje na 20 weken zwangerschap of rond de geboorte). De app Loss is bedoeld ter versterking van de mentale veerkracht van ouders die gedurende de zwangerschap of net daarna hun kindje hebben verloren. Loss is tot stand gekomen met financiering door donaties en crowdfunding. www.loss-app.nl

Onderzoek

WellMom en Loss zijn gebaseerd op elementen van bewezen effectieve interventies, waaronder principes uit de cognitieve gedragstherapie, positieve psychologie, oplossingsgerichte therapie en mindfulness. De werkzaamheid van web-based interventies gebaseerd op deze principes en gericht op de preventie van depressie is voor verschillende doelgroepen in wetenschappelijk onderzoek aangetoond waaronder zwangere en pas bevallen vrouwen. Er is minder wetenschappelijk onderzoek over de effectieve ondersteuning van ouders die een kindje hebben verloren. Bovendien is het aanbieden van interventies via apps, zoals WellMom en Loss, relatief nieuw. Daarom worden de apps na de lancering nader onderzocht. Er wordt met name gekeken hoe de app gebruikt wordt en wat het gevoel van welbevinden en ernst van de klachten is bij start en na een aantal maanden gebruik van de app.

Online cursus Signaleren postpartum depressie voor hulpverleners

Voor verloskundigen, jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen is er de online cursus postpartum.signalerendepressie.nl. Hierin leren zij hoe zij depressieve klachten en depressie bij zwangere en pas bevallen vrouwen kunnen herkennen en bespreken, en vrouwen kunnen motiveren en toeleiden naar ondersteuning en hulp. De e-learning is tot stand gekomen met financiering van VWS. De e-learning is tegen betaling beschikbaar in de webwinkel van het Trimbos-instituut.

Centre of Innovation van het Trimbos-instituut

Het Centre of Innovation ontwikkelt, onderzoekt en implementeert innovatieve digitale oplossingen met een sterke wetenschappelijke basis, grote relevantie, laagdrempelig beschikbaar en gebruiksvriendelijk voor eindgebruikers.

Meer over dit thema

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)