WellMom, app om mentaal gezond te blijven tijdens en na de zwangerschap, stopt

Veel moeders hebben tijdens of na de zwangerschap last van mentale klachten. Om hen te helpen hun mentale gezondheid te versterken, ontwikkelde Trimbos de app “Wellmom”. Veel nieuwe moeders wisten de mentale hulp-app te vinden. Helaas stopt het Trimbos-instituut met het aanbieden van WellMom omdat er geen middelen zijn om de app te vernieuwen en in de lucht te houden.

Naar schatting krijgen in Nederland ieder jaar ruim 23.000 vrouwen rondom de bevalling of zwangerschap een depressie (1 op de 8). Een postpartum depressie  is daarmee de meest voorkomende complicatie bij nieuwe moeders. Een nog groter aantal (1 op de 5) heeft last van depressieve klachten of angstklachten. Toch zijn er weinig interventies om (aanstaande) moeders te leren omgaan met minder prettige gevoelens en om erger te voorkomen.

WellMom werkt

WellMom had als doel nieuwe moeders te versterken in hun mentale veerkracht, zowel tijdens als na hun zwangerschap. Daarmee konden ook depressieve klachten voorkomen en verminderd worden. Uit onderzoek bleek dat vrouwen die met de app aan de slag gingen zich na afloop beter voelden (toename in mentaal welbevinden). De app kreeg ook een goede beoordeling (4.3 van de 5 sterren) in de App store.

Update is nodig

De app werd nog steeds veel gebruikt. Sinds begin van dit jaar zijn ruim 500 accounts aangemaakt. Het is dus niet door een gebrek aan belangstelling dat de app nu uit de lucht gaat. WellMom is technisch verouderd en moet herbouwd worden. Trimbos-instituut heeft hier nu niet de middelen voor. We blijven het belangrijk vinden dat er een aanbod is van interventies voor aanstaande en pas bevallen moeders. Daarom kijken we uit naar kansen en mogelijkheden voor de toekomst om de app nieuw leven in te blazen.

> Lees meer over depressiepreventie bij zwangere of pas bevallen moeders

> Ga naar mentaalvitaal.nl voor meer info over zelfhulp bij postpartum depressie


Wat is WellMom?

Trimbos ontwikkelde de gratis te downloaden app WellMom vijf jaar geleden in 2017 samen met Lyra Health, een technologiebedrijf voor mentale gezondheid in de VS. De inhoud van de app was gebaseerd op de effectieve interventie voor zwangere vrouwen ‘The Mothers and Babies Course’ en wetenschappelijk onderbouwde principes uit cognitieve gedragstherapie, positieve psychologie, mindfulness en probleemoplossende therapie.

In de negen modules kregen (aankomende) moeders naar eigen behoefte, en in eigen tijd en tempo, verschillende tips en oefeningen voor het verbeteren van hun stemming en het versterken van hun ondersteunende sociale netwerk tijdens en na de zwangerschap. Daarnaast bevatte de app een dagboek waarin vrouwen kunnen bijhouden hoe ze zich voelen en kunnen leren wat hen helpt om lekkerder in hun vel te zitten.

Linda Bolier
Wetenschappelijk medewerker