Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren snel toe. Het Trimbos-instituut ondersteunt instellingen en zorgpersoneel bij het verbeteren van de dementiezorg.

Hoe kunnen we u helpen?

Vindt u niet wat u zoekt? Heeft u behoefte aan advies op maat? Of wilt u weten wat het ouderenzorgspecialisten van het Trimbos-instituut voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 

Stuur ons een bericht

Meer informatie

Bernadette  Willemse

Stuur een bericht aan contactpersoon Bernadette Willemse of bel +31 (0)30 - 2959(210)

Cijfers en feiten

Kerncijfers verpleeghuiszorg

In 2017 waren er ruim 270.000 mensen met dementie in Nederland. Hiervan woonde ongeveer 26 procent in een verpleeg- of verzorgingshuis. Het aantal mensen met dementie zal de komende 25 jaar verdubbelen tot meer dan een half miljoen. 

Vanuit de Monitor Woonvormen Dementie van het Trimbos-instituut worden veel trends gevonden in bijvoorbeeld de personeelssamenstelling, persoonsgerichte houding van verzorgend personeel en de ondersteuning van informele zorg.
 
 

 

Woonsituatie van mensen met dementie

Monitor Woonvormen Dementie

De Monitor Woonvormen Dementie levert al ruim tien jaar een schat aan kennis op over de zorg voor mensen met dementie. De monitor geeft een beeld van de stand van zaken en zoomt daarnaast in op actuele thema's. Zoals de inzet van vrijwilligers en de lerende organisatie. 

Bekijk de laatste editie van de monitor

Doe mee

Door deel te nemen aan de Monitor Woonvormen Dementie krijgt uitgebreid inzicht in uw dementiezorg. Deelnemende organisaties vinden deze inzichten zeer waardevol en benutten ze om hun dementiezorg te verbeteren.

Alles over meedoen

Persoonsgericht werken

Een persoonsgerichte werkwijze verbetert de kwaliteit van leven voor mensen met dementie. Ook bij familieleden en zorgmedewerkers neemt de tevredenheid toe. Dat blijkt uit de Monitor Woonvormen Dementie. Binnen het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg is persoonsgericht werken één van de belangrijkste pijlers.

Het Trimbos-instituut ondersteunt verzorgings- en verpleeghuizen om persoonsgerichte zorg te bieden. Ook onderzoeken en ontwikkelen we hulpmiddelen voor professionals om dementie beter te begrijpen en er beter mee om te gaan.

Persoonsgericht werken traject

Ga aan de slag met persoonsgerichte zorg. We hebben een toegankelijk traject ontwikkeld waarmee u uw organisatie en medewerkers stap voor stap meeneemt om persoonsgericht te gaan werken. 

Bekijk het traject

E-learning Leren over dementie

Een centraal onderdeel van het Persoonsgericht Werken-traject is de online training Leren over Dementie. Die geeft helpt zorgmedewerkers om dementie beter te begrijpen en beter om te gaan met het bijbehorende gedrag. U kunt de training ook los van het traject volgen.

Bekijk de e-learning

Ervaar dementie met een VR-bril

Om te kunnen ervaren wat dementie doet en daar beter mee om te gaan, ontwikkelen we een Virtual Reality ervaring voor verzorgenden. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Claudia van der Velden.
 

Dementie en onbegrepen gedrag

Dementie gaat gepaard met gevoelens van angst en onzekerheid. Dat kan leiden tot onverwacht gedrag; gedrag dat niet altijd goed wordt begrepen door de directe omgeving, zoals familieleden en zorgverleners. 

Training en workshop

Als zorgverlener sta je sterker in je schoenen als je dit gedrag herkent en weet hoe ermee om te gaan. De training en workshop 'Omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie in de thuissituatie' helpen zorgverleners hierbij.

E-learning

Van de training 'Omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie' hebben we in samenwerking met Alzheimer Nederland ook een online variant ontwikkeld. Deze is gratis beschikbaar.

Doe de e-learning

Psychosociale ondersteuning

We ontwikkelen trainingen en interventies om mantelzorgers en zorgprofessionals te helpen beter om te gaan met de diagnose dementie.  

Training GZ-psychologen

Het krijgen van de diagnose dementie maakt vaak veel emoties los. Daarom bieden wij de training ‘Samen Verder na de Diagnose Dementie’ aan voor GZ-psychologen om met mensen met dementie en hun mantelzorgers voor te bereiden op de (mogelijke) gevolgen van de dementie.

Bekijk deze training

Dementiebril

Als zorgorganisatie kunt u mantelzorgers helpen om beter te reageren op dementie. Een 360-graden simulatiefilm op een Virtual Reality-bril in combinatie met een online cursus laat mantelzorgers ervaren hoe het is om dementie te hebben.

Bekijk de dementiebril

Blogs

Ondersteuning na de diagnose dementie
19 april 2019 - De diagnose dementie zorgt voor grote veranderingen in het leven van mensen, signaleren Claudia van der Velden en..
Hoe bind ik vrijwilligers aan mijn zorgorganisatie?
19 maart 2019 - Vrijwilligers werven en behouden is geen eenvoudige klus. Dit kan menig bestuurder in de zorg beamen. Daarom deze..
Vier lessen voor een lerende organisatie
26 februari 2019 - Het hebben van een 'leercultuur.' Een 'lerende organisatie' zijn. Inzetten op 'permanente ontwikkeling.' Ronkende termen..

Meer blogs over dit onderwerp

Klantcases

Veelgebruikte vragenlijsten

Het Trimbos-instituut ontwikkelt en vertaalt meetinstrumenten voor het meten van uitkomsten van interventies en kwaliteit van zorg, zoals:

  • Qualidem
  • Eenduidigheid in Visie op Zorg
  • Kleinschalig zorgaanbod

Bekijk alle meetinstrumenten

Contact

Bent u benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen met het verbeteren van de zorg voor mensen met dementie of heeft u vragen over een van onze producten/diensten? 

Neem contact op

Stage lopen

We zijn ook altijd opzoek naar enthousiaste studenten die stage willen lopen bij ons! Ben jij opzoek naar een uitdagende en leuke stageplek, neem dan contact met ons op!

Stage bij het Trimbos-instituut

Meer informatie

Bernadette  Willemse

Stuur een bericht aan contactpersoon Bernadette Willemse of bel +31 (0)30 - 2959(210)

Meer producten

Producten

Meer cases

Klantcases

Nieuws

Henriëtte van der Roest nieuw programmahoofd Ouderen
14 juli 2019 - Henriëtte van der Roest volgt Bernadette Willemsen per 1 september op als programmahoofd Ouderen. ..
Training ‘Samen Verder na Dementie’ gratis bij deelname onderzoek
8 juli 2019 - GZ-psychologen (in opleiding) zich gratis laten trainen in het toepassen van de methode 'Samen verder na de dianose..
Nieuwe meetronde Monitor Woonvormen Dementie: ruimte voor 70 locaties
28 maart 2019 - Wilt u inzicht in hoe uw organisatie presteert op thema's uit het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg en inzicht in uw..

Meer nieuws over dit onderwerp

Publicaties

Wijma, E. M., Veerbeek, M. A., Prins, M., Pot, A. M., & Willemse, B .M (2018). A virtual reality intervention to improve the understanding and empathy for people with dementia in informal caregivers: results of a pilot study. Aging and Mental Health, 22(9), 1115-1123. doi:10.1080/13607863.2017.1348470

Huis in het Veld, J.G., Willemse, B.M., Asch, I.F. van, Groot Zwaaftink, R.B., Verkade, P.J. Veldhuijzen, N.J., ... Francke, A.L. (2017). Online self-management support for family caregivers to help them manage behavior changes in their relative with dementia: study protocol for a randomized controlled trial and a process evaluation. JMIR Research protocols, 6(11). doi:10.2196/resprot.8365

Smit, D., Willemse, B., Lange, J. de, & Pot, A.M. (2017). Predictors of activity involvement in dementia care homes: a cross-sectional study. BMC geriatrics, 17(1), 175. doi:10.1186/s12877-017-0564-7

Meer publicaties over dit onderwerp

In samenwerking met

Dementiezorg voor elkaar

Het programma Dementiezorg voor elkaar ondersteunt samenwerkende professionals  die de zorg en ondersteuning voor thuiswonende mensen met dementie willen verbeteren. Het Trimbos-instituut is aangesloten bij dit programma.

Trimbos Dementievriendelijk

Het Trimbos-instituut is dementievriendelijk. Dit houdt in dat 80% van onze medewerkers de online training ‘Goed omgaan met dementie’ gevolgd heeft. Deze training vergroot de kennis over dementie en leert vaardigheden aan om goed om te gaan met iemand met dementie.

Deltaplan dementie

Het Trimbos-instituut is aangesloten bij het Deltaplan Dementie, een netwerkorganisatie waarbinnen de leden gezamenlijk en met veel ambitie, kennis en inspiratie invulling geven aan het plan. Het Deltaplan Dementie wil het verschil maken voor mensen met dementie en hun families. Dat lukt alleen als de krachten worden gebundeld.