GZ-psychologen gezocht voor onderzoek methodiek ‘Samen Verder na de Diagnose Dementie’

GZ-psychologen gezocht voor onderzoek methodiek ‘Samen Verder na de Diagnose Dementie’

‘Samen Verder na de Diagnose Dementie’ is een methodiek voor begeleiding van mensen met dementie samen met hun centrale mantelzorger – vaak een partner of familielid. De methodiek richt zich op het leren omgaan met de dementie en de gevolgen die de diagnose zal gaan hebben voor het leven van beiden. Het Trimbos-instituut en de PgD, psychologische expertise voor de ouderenzorg, werken samen aan de doorontwikkeling van deze methodiek en doen onderzoek naar de effectiviteit.

De onderzoekers zijn op zoek naar GZ-psychologen of GZ-psychologen in opleiding die willen meewerken aan het wetenschappelijk onderzoek naar de (kosten-)effectiviteit van ‘Samen Verder na de Diagnose Dementie’. De deelnemers volgen (gratis) de training en begeleiden daarna zelf gemiddeld drie cliëntparen volgens de methodiek. 

Meedoen aan het onderzoek

Deelname aan het onderzoek bestaat uit de volgende stappen:

  • Volgen van de training ‘Samen Verder na de Diagnose Dementie’ (najaar 2018).
  • Zoeken van professionals in het eigen netwerk die cliëntparen kunnen werven en doorverwijzen (bijvoorbeeld casemanagers, medewerkers van geheugenpoli’s, Alzheimer-centra, sociaal werkers e.d.).
  • Begeleiden van gemiddeld drie paren (na de training t/m 2019).
  • Invullen van een logboek over de begeleidingssessies, maken van een geluidsopname van een sessie en mogelijk deelname aan een interview over de ervaringen met het uitvoeren van de interventie.

Over de training

Inhoud: De theoretische uitgangspunten worden toegelicht en daarna wordt de methodiek doorgelopen aan de hand van praktijkvoorbeelden en vaardigheidstrainingen.
Duur: Anderhalve dag.
Locatie: Trimbos-instituut, Utrecht.
Trainers:Ingrid van de Ven (GZ-psycholoog/cognitief gedragstherapeut Parnassia Groep Zoetermeer, Team Ouderen/FACT), Daniëlle Volker en Marleen Prins (beiden wetenschappelijk medewerker Trimbos-instituut, Programma Ouderen).
Kosten: Geen (bij deelname aan het onderzoek).

Aanmelden of vragen?

Heeft u nog vragen over de training of het onderzoek of wilt u zich aanmelden, neem dan contact op met:

Meer over dit thema