Feiten en cijfers

De cijfers uit onze monitors geven inzicht in gebruik en trends op het gebied van alcohol, roken, drugs en mentale gezondheid.

Cijfers alcohol

Hoeveel glazen alcohol drinkt een volwassen Nederlander gemiddeld? Hoe komen minderjarigen aan alcohol? En wat is het verband tussen opleidingsniveau en alcoholgebruik?

> Bekijk de cijfers

Cijfers roken

Hoeveel Nederlanders roken? Wint de e-sigaret aan populariteit? En lukt het mensen die willen stoppen met roken ook om dat vol te houden?

> Bekijk de cijfers

Cijfers drugs

Hoe populair zijn drugs als cannabis (wiet, hasj), cocaïne en xtc in Nederland? Hoeveel mensen gebruiken GHB? Onze Nationale Drug Monitor (NDM) en de Monitor Drugsincidenten (MDI) beantwoorden deze vragen.

> Bekijk de cijfers

Cijfers middelengebruik onder scholieren

Hoe vaak en hoeveel roken, drinken en blowen Nederlandse scholieren? Welke trends zien we? Wanneer beginnen scholieren te experimenteren met alcohol of roken? Cijfers uit het HBSC-onderzoek, het Peilstationsonderzoek en het EXPLORE-onderzoek helpen deze vragen te beantwoorden.

> Bekijk de cijfers uit het HBSC & Peilstationsonderzoek

> Bekijk de cijfers uit het EXPLORE-onderzoek

Cijfers psychische gezondheid van Nederlanders

Hoeveel volwassenen in de Nederlandse bevolking hebben een psychische aandoening? Bij wie komen psychische aandoeningen vooral voor? Hoeveel mensen krijgen per jaar een nieuwe of herhaalde psychische aandoening? Hoe vaak maken mensen gebruik van zorg vanwege psychische problemen? Het NEMESIS-2-onderzoek beantwoordt deze vragen.

> Bekijk de cijfers

Cijfers depressie en suïcide

Hoeveel mensen krijgen een depressie? Binnen welke leeftijdsgroepen komt een depressie het meest voor? Hoe lang duurt een depressie en hoe vaak keert een depressie terug? Wat is de trend in het aantal suïcides in Nederland?

> Bekijk de cijfers

Cijfers mentale gezondheid jeugd

Er zijn signalen voor toegenomen maatschappelijke verwachtingen en mentale druk bij de jeugd. Zo is tussen 2017 en 2021 het percentage meisjes in het basisonderwijs met emotionele problemen meer dan verdubbeld: van 14% naar 33%. Mede door de coronacrisis nam het aantal jongeren (12-25 jaar) met psychische klachten toe: van 10,9% in 2020 naar 18% in 2021. Verder hadden in 2021 51% van de hbo- en wo-studenten (lichte tot matige) psychische klachten.

> Bekijk de cijfers

Meer cijfers

Op zoek naar andere cijfers over alcohol, roken, drugs of psychische gezondheid? Of kunt u niet vinden wat u zoekt?

> Neem contact op