Feiten en cijfers

Met de cijfers uit onze monitors krijgt u inzicht in gebruik en trends op het gebied van alcohol, roken, drugs en geestelijke gezondheid.

Cijfers alcohol

Hoeveel glazen alcohol drinkt een volwassen Nederlander gemiddeld? Hoe komen minderjarigen aan alcohol? En wat is het verband tussen opleidingsniveau en alcoholgebruik?

Bekijk de cijfers

Cijfers roken

Hoeveel Nederlanders roken? Wint de e-sigaret aan populariteit? En lukt het mensen die willen stoppen met roken ook om dat vol te houden?

Bekijk de cijfers

Cijfers drugs

Hoe populair zijn drugs als cannabis (wiet, hasj), cocaïne en xtc in Nederland? Hoeveel mensen gebruiken GHB? Onze Nationale Drug Monitor (NDM) en de Monitor Drugsincidenten (MDI) beantwoorden deze vragen.

Bekijk de cijfers

Cijfers middelengebruik onder scholieren

Hoe vaak en hoeveel roken, drinken en blowen Nederlandse scholieren? Welke trends zien we? Wanneer beginnen scholieren te experimenteren met alcohol of roken? Cijfers uit het HBSC-onderzoek en het Peilstationsonderzoek helpen deze vragen te beantwoorden.

Bekijk de cijfers

Cijfers psychische gezondheid van Nederlanders

Hoeveel volwassenen in de Nederlandse bevolking hebben een psychische aandoening? Bij wie komen psychische aandoeningen vooral voor? Hoeveel mensen krijgen per jaar een nieuwe of herhaalde psychische aandoening? Hoe vaak maken mensen gebruik van zorg vanwege psychische problemen? Het NEMISIS-2-onderzoek beantwoordt deze vragen.

Bekijk de cijfers

Cijfers depressie en suïcide

Hoeveel mensen krijgen een depressie? Binnen welke leeftijdsgroepen komt een depressie het meest voor? Hoe lang duurt een depressie en hoe vaak keert een depressie terug? Wat is de trend in het aantal suïcides in Nederland? 

Bekijk de cijfers

Meer cijfers

Op zoek naar andere cijfers over alcohol, roken, drugs of psychische gezondheid? Of kunt u niet vinden wat u zoekt? 

Neem contact op