HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) is een breed, internationaal onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van scholieren.
Vragen?
In HBSC-Nederland werkt het Trimbos-instituut samen met de Universiteit Utrecht en het Sociaal en Cultureel Planbureau. HBSC levert kennis voor preventie en jeugdbeleid en zorgt dat we Nederland kunnen vergelijken met andere landen.
In HBSC gaan we verder dan het meten van gedrag: we zoeken naar factoren die dit gedrag kunnen beïnvloeden. Zo is het interessant om te weten hoeveel jongeren roken of stress hebben, maar ook of dit bijvoorbeeld samenhangt met schoolkenmerken en de situatie thuis.
Middelengebruik scholieren
Samen met het Peilstationsonderzoek levert HBSC feiten en cijfers over het alcohol- en drugsgebruik en het rookgedrag onder scholieren.
Op de pagina Kerncijfers 2023 vindt u een samenvatting van de meest recente cijfers van het Peilstationsonderzoek.
Onderwerpen in HBSC
Het HBSC-onderzoek vindt eens in de vier jaar plaats. Onderwerpen die in het onderzoek aan bod komen:
- bewegen
- voeding
- overgewicht
- roken
- alcoholgebruik
- gebruik van hasj of wiet (alleen voortgezet onderwijs)
- seksuele gezondheid (alleen voortgezet onderwijs)
- (digitaal) pesten
- vechten
- schoolbeleving
- thuissituatie
- relatie met ouders en vrienden
- welbevinden en psychische problemen
- meedoen in de samenleving
Vergelijken met andere landen
In bijna alle Europese landen stellen onderzoekers dezelfde vragen over gezondheid en welzijn onder de jeugd. Daardoor zijn scholieren uit verschillende landen goed met elkaar te vergelijken.
- Meest recente factsheet internationale vergelijking tussen jongeren
HBSC is basis voor nieuw beleid
Met het HBSC-onderzoek kunnen scholen hun preventieprogramma's veel beter op maat maken. Ook biedt het andere onderzoekers (bijvoorbeeld bij GGD’en) vergelijkingsmateriaal voor hun eigen cijfers. Het HBSC-onderzoek vormt de basis voor nieuw beleid en rapporten die een beeld schetsen van de gezondheid van de Nederlandse jeugd.
HBSC maakt deel uit van de Leefstijlmonitor en zorgt voor de landelijke kerncijfers voor Middelengebruik en Seksuele gezondheid bij jongeren in de leeftijd 12-16 jaar. De cijfers van het onderzoek zijn tevens terug te vinden op de Staat van Volksgezondheid en Zorg.
Meer informatie en cijfers?
- Het meest recente rapport van HBSC-Nederland
- Het meest recente internationale onderzoeksrapport
- Meest recente factsheet internationale vergelijking tussen jongeren
- Op HBSC Nederland vindt u meer informatie over het onderzoek.