Digitale balans: feiten en cijfers

Hoeveel tijd brengen jongeren door achter een scherm? Wat is het sociale media gebruik van kinderen? Alle feiten en cijfers over schermgebruik op een rij.

Schermgebruik jongvolwassenen

In 2020 gebruikten jongvolwassenen (16-25 jaar) op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten. Eén zesde van de jongvolwassenen ervaart lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten. Dit blijkt uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid, No Ties en het Trimbos-instituut.

> Bekijk meer feiten en cijfers in de factsheet

Schermgebruik scholieren

Bijna de helft van de basisschoolleerlingen (49%) gebruikte in 2019 (bijna) dagelijks sociale media. Bij scholieren op het voortgezet onderwijs ligt dit percentage aanzienlijk hoger: 84% gebruikt (bijna) dagelijks sociale media. Dit blijkt uit ons Peilstationsonderzoek Scholieren 2019.

3,9% van de basisschoolleerlingen vertoonde problematisch sociale mediagebruik in 2021. Bij het voortgezet onderwijs was dit 5,3%. Dit blijkt uit het HBSC-onderzoek 2021.

Schermgebruik jonge kinderen

Het Iene Miene Media-onderzoek 2022 biedt een inkijkje in het mediagebruik binnen gezinnen met kinderen van 0-6 jaar. Hieruit blijkt dat de urgentie van mediaopvoeding door weinig ouders wordt gevoeld.

Feiten en cijfers over gamen

Opzoek naar feiten en cijfers over (problematisch) gamen?

> Bekijk de feiten en cijfers over gamen