Gamen & Gokken

De toenemende populariteit van gamen en (online) gokken zorgt voor nieuwe uitdagingen en vraagstukken. Hoe beschermen we jonge kinderen tegen problematisch gamen? Hoe voorkomen we een toename van online gok verslaving als de kansspelmarkt in Nederland wordt opengesteld? 

Het Trimbos-instituut denkt graag met u mee over deze en andere vraagstukken rond gamen en gokken. 

Meer informatie

Tony van Rooij

Stuur een bericht aan contactpersoon Tony van Rooij of bel +31 (0)30 - 2959(343)

Problematisch gamen

Bijna 9 op 10 kinderen (87%) in het basisonderwijs gamet, waarvan 33% dagelijks. In het voortgezetonderwijs gamet 68% en 27% dagelijks. Ruim 3% van de jongeren (12-16) in het voortgezet onderwijs voldoet aan de criteria voor risicovol gamen.  Hoewel het aantal gameverslaafden in absolute aantallen relatief beperkt is, blijken er in de praktijk veel vragen te leven bij professionals, ouders en anderen in de omgeving van gamers. Gameninfo biedt informatie voor ouders, gamers en professionals over gamen, problematisch gamen en gameverslaving.

Gameninfo.nl

 

(Online) gokken

Online gokken wordt steeds populairder. Er zijn plannen om online gokken in Nederland op korte termijn te legaliseren. Tot nog toe is er weinig bekend over het effect van online gokken op gokgedrag, zeker in de Nederlandse context. Op Loketkansspel.nl (beheerd door HANDS 24x7) (voorheen gokkeninfo.nl) kunnen gokkers, hun omgeving en professionals informatie vinden over gokken en gokverslaving.

Loketkansspel.nl

Preventieplan online gokken

De (beoogde) openstelling van de Nederlandse online kansspelmarkt dwingt ons na te denken over het voorkomen van verslaving aan online gokken. Het Trimbos-instituut ontwikkelde een preventieplan met daarin aanbevelingen voor preventie om online kansspelverslavingsproblematie in Nederland te voorkomen en terug te dringen. 

Preventieplan Kansspelen op Afstand (pdf)

Gameninfo.nl

Heb je een vraag over je eigen gamengedrag of dat van een ander? Je kunt ons anoniem je vraag stellen.

Gameninfo.nl

Loketkansspel.nl

Op loketkansspel.nl (beheerd door HANDS 24x7) (voorheen gokken.nl) vind je alles over gokken en het voorkomen van een gokverslaving. Er is ook veel informatie te vinden voor de omgeving van iemand die (te veel) gokt.

Loketkansspel.nl