Waarschuwende tekst kansspelen

De Wet Kansspelen op Afstand (KOA) is op 1 april 2021 in werking gegaan. Deze wet is een aanvulling op en wijziging van de Wet op de Kansspelen (Wok) en gaat het Nederlandse kansspellandschap grondig veranderen. De meest in het oog springende verandering is dat de online kansspelmarkt in Nederland wordt gelegaliseerd en gereguleerd.

Aan deelname aan kansspelen zijn maatschappelijke risico’s verbonden. Het meest extreme risico is dat op kansspel/gokverslaving, maar los daarvan bestaat ook het risico dat kwetsbare doelgroepen (bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking of jongeren), verkeerde inschattingen maken van hun kansen om te winnen bij deelname aan kansspelen. Dit risico wordt groter door reclame voor kansspelen met thema’s zoals ‘winnen’ en ‘snel rijk worden’.

Met het oog op deze risico’s is een onderdeel van de wet dat vergunninghouders op iedere afzonderlijke wervings- en reclameactiviteit een waarschuwingstekst dienen te plaatsen. Het doel van deze waarschuwingstekst is het wijzen op de risico’s van deelname aan kansspelen, vooral bedoeld om onmatige deelname te voorkomen. Deze tekst is een vervangende tekst van de huidige slogan “Speel bewust, 18+”, die in een Kamerdebat besproken werd als zijnde “te licht” en “te aansporend”.

In dit rapport wordt de ontwikkeling van een nieuwe waarschuwende tekst beschreven. Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) heeft de totstandkoming van de nieuwe waarschuwende tekst gefaciliteerd. Het Trimbos-instituut organiseerde de ontwikkeling van de nieuwe tekst via een subsidie. Het rapport bevat een uitgebreide beschrijving van de projectaanpak en de resultaten van het project.

Auteur A. Tuijnman, A.J. van Rooij
Auteur

,

Pagina's

123

Jaar

SKU AF1946
Category Rapporten

Ook interessant