Digitale media gebruik bij jonge kinderen

Het gebruik van digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Het is daarom belangrijk dat jonge kinderen op een gezonde manier leren omgaan met digitale media.

Media zijn inmiddels niet meer weg te denken uit onze levens. Het is daarom goed dat iedereen zich bewust is van de rol van media in hun leven.

Anouk Tuijnman (wetenschappelijk onderzoeker Gamen, Gokken en Digitale balans)

"Schermtijd wordt door de WHO volledig afgeraden bij kinderen onder de 2 jaar”,  aldus Anouk Tuijnman in een artikel voor het Iene Miene Media-onderzoek 2022. “Echter, de bewijsvoering daarvoor leunt vooral op de lichamelijke kant: langdurig zitten is niet gezond. Terwijl jonge kinderen niet altijd zittend gebruik maken van digitale media. Het Iene Miene Media onderzoek 2023 liet dit recent nog zien. Ook is er nog weinig aandacht voor de mentale en sociale effecten. Zowel positief als negatief. Hier is meer onderzoek naar nodig. Bij het Trimbos-instituut vinden we het belangrijk dat dit onderzoek vertrekt vanuit een balans perspectief: kijkend naar wat het kinderen oplevert én wat het ze kost en niet slechts een van beide.”

Advies over digitaal mediagebruik in relatie tot bewegen bij 0-4 jarigen

Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging. Het advies van Kenniscentrum Sport & Bewegen, Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos-instituut voor digitaal mediagebruik in relatie tot bewegen bij 0-4 jarigen: zorg voor een gezonde balans tussen bewegen én stilzitten in combinatie met het gebruik van digitale media. Balans tussen de verschillende activiteiten van een kind is belangrijk, met daarbij voldoende aandacht voor de lichamelijke gezondheid: regelmatig en gevarieerd bewegen, langdurig stilzitten beperken en voldoende slapen. En ook met voldoende aandacht voor de sociale en mentale gezondheid. Voor sociale gezondheid gaat het om voldoende tijd met anderen, maar ook tijd voor jezelf. Voor mentale gezondheid gaat het om voldoende inspanning en tijd voor ontspanning. Het is belangrijk om 0-4 jarigen te helpen een gezonde balans te vinden en ze leren hoe ze dat later zelf kunnen doen.

Het advies helpt professionals in de kinderopvang, jeugdgezondheidszorg, kinderfysiotherapeuten en buurtcoaches in de begeleiding van jonge kinderen en het advies richting ouders.