Depressie in Nederland: feiten en cijfers

In Nederland krijgt iets minder dan 1 op de 5 volwassenen van 18-64 jaar ooit in het leven te maken met een depressie (2007-2009). Elk jaar geldt dat voor ongeveer 5% van de volwassenen. Vrouwen in de leeftijdscategorie 25-34 jaar hebben de grootste kans op een depressie (2007-2009).

Het is het verloop van een depressie?
Roken en depressie
Zwangerschap en depressie
Wat voor invloed heeft depressie op de ziektekosten?
Suïcidaliteit

Percentage volwassenen met een depressie

Het percentage volwassenen (18-64 jaar) met een depressie in het afgelopen jaar, per leeftijdsgroep en geslacht (2007-2009).

Hoe is het verloop van een depressie?

De duur en het verloop van een depressie variëren sterk per persoon. Ongeveer de helft van de volwassenen met een depressie herstelt na 6 maanden. Als een persoon door een depressieve episode heen is, kan het wel zijn dat de depressie later terug komt. Het terugvalrisico bij een depressie is behoorlijk hoog.

Duur van een depressie

Het percentage volwassenen met een nieuwe depressie dat hiervan nog niet is hersteld na 6, 24 en 36 maanden.

Terugkerende depressie

Het percentage volwassenen bij wie een depressie terugkeert na herstel.

Roken en depressie

In 2007-2009 rookte bijna de helft (46%) van de mensen met een depressie, 1,5 keer zoveel als in de algemene bevolking. Mensen met een depressie leven gemiddeld 7-11 jaar korter dan mensen zonder een depressie. Geschat wordt dat de helft van deze verhoogde sterfte is toe te schrijven aan de gevolgen van roken (1990-2005).

Bekijk ook de Factsheet Roken en Depressie

Zwangerschap en depressie

Op basis van het aantal geboorten in Nederland en de prevalentie van postpartum depressie schatten wij dat in Nederland jaarlijks 23.000 vrouwen die zwanger zijn en/of bevallen zijn een postpartum depressie krijgen. Een postpartum depressie is daarmee de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders.

Lees meer over zwangerschap en depressie

E-learning 'Preventie postpartum depressie'

Wat voor invloed heeft depressie op de ziektekosten?

Stemmingsstoornissen, waarvan een depressie veruit het grootste deel vormt, stond in 2015 op de zesde plek in de ranglijst van aandoeningen die het meeste gezondheidsverlies (ziektelast) veroorzaken in Nederland. Een depressie staat bovenaan in de ranglijst van aandoeningen met de hoogste verzuimkosten. Op jaarbasis worden de kosten van verzuim door een depressie geschat op ongeveer € 1,8 miljard (2007-2009).

Zorggebruik volwassenen met een depressie

De gebruikte vormen van zorg in de afgelopen 12 maanden door volwassenen met een depressie.

 

 

 

Aandoeningen met de meeste ziektelast

De aandoeningen met de meeste ziektelast in Nederland in 2015. De data is gebaseerd op DALY (Disability Adjusted Life Years). De DALY kwantificeert gezondheidsverlies en is opgebouwd uit twee componenten: de jaren verloren door vroegtijdige sterfte en de jaren geleefd met ziekte. De gerepresenteerde waarden zijn percentages van de totale ziektelas geschat voor alle ziekten in Nederland in 2015.

Suïcidaliteit

De gemiddelde leeftijd voor eerste suïcide gedachten onder volwassenen is 26,2 jaar. Van de volwassenen met suïcide gedachten doet 26,8% een suïcidepoging (2007-2009).

In 2018 maakten 1.829 inwoners van Nederland een einde aan hun leven, 88 minder dan in 2017. Suïcide komt het vaakst voor onder volwassenen tussen de 40 en 60 jaar. 

Lees voor meer informatie de Factsheet Depressie en Suïcidaliteit

Praten over zelfmoordgedachten?

Vragen of gedachten over zelfdoding?
Bel (gratis) 0800-0113 of bekijk www.113.nl

Totaal aantal suïcides

De trend in het totaal (alle leeftijden) aantal suicides sinds 2010.

Aantal suïdes per leeftijdsgroep

Het aantal suïcides per leeftijdsgroep in 2016, 2017 en 2018. 

Nieuws

Koningin Máxima bezoekt Trimbos-instituut
6 oktober 2021 - Het Trimbos-instituut mocht vandaag ter ere van haar 25-jarig jubileum Hare Majesteit Koningin Máxima ontvangen. Bij..
Gezocht: mensen die werken met pas bevallen moeders
18 juni 2021 - Heeft u als zorgverlener of organisatie direct contact met aanstaande en pas bevallen moeders? En wilt u aan de slag met..
Neerslachtiger, meer slaapproblemen en gedachten aan de dood door corona
8 mei 2020 - Sinds de coronacrisis ervaart 1 op de 3 respondenten van een online enquête meer angstgevoelens, depressieve klachten en..
Online training 'Preventie van depressie' vernieuwd
22 november 2019 - Als zorgprofessionals depressieve klachten beter herkennen, kan het aantal mensen met een depressie afnemen. Een geheel..
Het verband tussen eenzaamheid en psychische aandoeningen
30 september 2019 - Volwassenen die zich eenzaam voelen hebben een groter risico om een ernstige stemmings-, angst- of middelenstoornis te..
Vernieuwde e-learning 'Preventie postpartum depressie'
4 september 2019 - Jaarlijks krijgen ruim 23.000 vrouwen die zwanger zijn en/of bevallen een depressie. Met een betere herkenning en..

Meer nieuws over dit onderwerp

Blogs

Iedere nieuwe moeder wordt gescreend op hoge bloeddruk, waarom niet ook op depressie?
13 april 2021 - ..
Blue Monday bestaat niet
17 januari 2020 - Ieder jaar horen we hetzelfde verhaal; het is weer Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar! Op deze dag, de..
Tussen welbevinden en in-de-knel-bevinden: het verhaal van Mo
30 oktober 2018 - Jeroen Lammers was laatst op bezoek bij een basisschool in een achterstandswijk. “Een krachtwijk zoals dat nu heet.” De..
‘’We moeten dieper graven om de verborgen zorgen van de jeugd te ontdekken’’
21 september 2018 - Op 1 oktober houdt hoogleraar Marloes Kleinjan haar oratie ‘De onderste steen boven: over de verborgen zorgen van de..

Meer blogs over dit onderwerp