Rookbeleid: advies voor gemeenten

Gemeenten die aan hun rookbeleid willen werken, kunnen bij het Trimbos-instituut terecht voor onderzoek, advies, training en implementatie.

Zo ondersteunen we gemeenten bij rookbeleid

Onderzoek & Advies

Pak de implementatie van de Rookvrije Generatie strategisch aan. Met de Scanner Lokaal Rookbeleid brengen we de situatie in kaart, de basis voor het creëren van rookvrije omgevingen.

> Doe de Rookbeleidscan

Training & Kennisbevordering

Houd het kennisniveau van uw professionals op peil. Maak rookpreventie effectiever met studiedagen, inspiratiesessies en (online) trainingen.

> Bekijk het trainingsaanbod

Implementatie

Krijg antwoord op uw implementatie-vraagstukken rond rookpreventie. Van het implementeren van de Rookvrije Generatie tot een integraal beleid voor middelenpreventie.

> Bespreek uw vraagstuk

 

 

 

Onderzoek & Advies: rook(vrije) omgevingen in kaart

Scanner Lokaal Rookbeleid

Vergroot uw inzicht in het tabaksgebruik in uw gemeente, effectief beleid en kansen voor de Rookvrije Generatie. De Scanner Lokaal Rookbeleid helpt u daarbij.

De scanner analyseert het huidige beleid en brengt eventuele problemen rond tabaksgebruik, verstrekking van rookwaren en rook(vrije) omgevingen in beeld.

De scanner geeft u

  • De lokale stand van zaken
  • Inzicht in specifieke uitdagingen
  • Oplossingen
  • Draagvlak voor beleid

De scanner helpt u ook netwerkpartners te mobiliseren.

De scanner analyseert

  • Lokale data
  • Interviews met netwerkpartners
  • Observaties en enquêtes
  • Regionaal/lokaal draagvlakonderzoek
  • Evaluatie naar werkzame beleidselementen
  • Beleidsadvies

De scanner is gebaseerd op de wetenschappelijk onderbouwde ‘Rapid Assessment and Response’-aanpak.

Interesse?

Onze onderzoekers kunnen de uitvoering van de Scanner deels of volledig voor u doen. Als onafhankelijke partij kunnen we bijdragen aan een objectieve evaluatie van uw rookbeleid. Zo vergroot u het draagvlak voor beleidsverbeteringen

Implementatievraagstukken Rookvrije Generatie

Heeft u ondersteuning nodig bij het implementeren van de Rookvrije Generatie of hulp bij stoppen met roken in uw gemeente? Zoekt u naar mogelijkheden om losse initiatieven voor rookvrije omgevingen structureel vast te leggen in uw gezondheidsbeleid? OF wilt u de lokale hulp bij stoppen met roken versterken? Het Trimbos-instituut heeft adviseurs in huis met de juiste expertise en een passie voor preventie. Met onze jarenlange kennis over gemeentelijk drugsbeleid landelijk en lokaal tabaksbeleid helpen we u graag bij uw implementatievraagstukken. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs.  

featured_image
Jeroen Bommelé
Wetenschappelijk onderzoeker Tabak

Online workshop Rookvrije Start | 17 januari 2025

Als zorgverlener gun je ieder kind een rookvrije start. Maar hoe ga je met (toekomstige) ouders in gesprek over stoppen met roken? In de workshop Rookvr...

Lees meer >

Kerncijfers roken 2023

In 2023 rookte 19,0% van de volwassenen en had 3,9% van de volwassenen regelmatig een e-sigaret gebruikt. Ruim 1 op de 3 rokers heeft in 2022 één of mee...

Lees meer >

Smoking in the Netherlands: key statistics for 2023

In 2023, 19.0% of adults in the Netherlands smoked, and 3.9% of adults used an e-cigarette regularly. About 1 out of 3 smokers reported having recently ...

Lees meer >

Meer weten?

De vergaande ambities om het aantal rokers de komende jaren te verminderen, kunnen alleen behaald worden als gemeenten zich hiervoor inspannen. 

Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging 

Ons Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging biedt uitgebreide dossiers voor professionals over rookbeleid en -preventie. 

Ga naar het expertisecentrum >

Dossier Wet en Beleid

Dit dossier bespreekt de kaders en mogelijkheden voor effectief preventiebeleid: 

  • Nationale wetgeving 
  • Internationale kaders 
  • Beleid gericht op preventie 

Bekijk dit dossier >

Hulp bieden bij stoppen met roken

Hier vindt u alle relevante informatie en materialen als u zich bezighoudt met rookbeleid. 

Ga naar meer informatie over samenwerking >

Actueel