VBA+: advies- en verwijsmethode

De meerderheid van alle rokers wil stoppen met roken; slechts een klein deel daarvan lukt het om zonder hulp te stoppen. Het Very Brief Advice Plus (VBA+) is een methode die zorg- en hulpverleners kan ondersteunen bij het gesprek over stoppen met roken. De methode zorgt ervoor dat rokers vaker terecht komen bij bewezen effectieve hulp.

Wat is het Very Brief Advice+?

Het Very Brief Advice Plus (VBA+) is een kort én krachtig rookstopadvies. VBA+ is een uitbreiding op het Very Brief Advice. Het meest vernieuwende aspect van VBA+ is het warm verwijzen. Lees hier waarom VBA+ krachtiger is dan VBA.

De VBA+ methode staat ook wel bekend als Ask-Advise-Connect, en is gebaseerd op onderzoek van het Trimbos-instituut en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Wil je het VBA+ implementeren onder professionals binnen je eigen organisatie/afdeling/praktijk? De VBA(+) implementatietoolkit helpt je hierbij!

Aan de slag met het VBA+

Bekijk de verschillende stappen:

Stap 1: rookstatus uitvragen

Stap 2: adviseren

Stap 3: warm verwijzen

Tips om VBA+ toe te passen

Extra ondersteuning nodig bij het toepassen van VBA+? Download en print de gratis VBA+ bureaubalk en/of bestel gratis een aantal fysieke exemplaren van het VBA+ zakkaartje door te mailen naar rookvrijezorg@trimbos.nl

Of volg de gratis e-learning 'Het stoppen-met-rokenadvies. Hoe geef ik dat?' waarin het VBA+ aan bod komt.

In de praktijk kun je tegen knelpunten aanlopen in de toepassing van VBA+. Hieronder vind je een overzicht van knelpunten met concrete tips die je kunnen helpen.