Header Image

Stoppen-met-rokeninitiatieven uitgelicht

Vanuit alle kanten in de zorg bedenken zorgverleners en organisaties manieren om hun doelgroep te helpen met stoppen met roken. Al deze verschillende initiatieven hebben één ding gemeen: ze zijn niet ingewikkeld. Laat je inspireren door deze praktijkvoorbeelden en draag ook je steentje bij.

In deze serie laten organisaties zien hoe zij stoppen met roken aanpakken. Deze organisaties zijn heel verschillend, richten zich op andere doelgroepen en gebruiken specifieke methoden. Maar ze boeken allemaal succes met hun aanpak.

Elver's recept voor rookvrije organisatie

“We gaan het gewoon doen!” Elver, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, wordt rookvrij. Het recept voor Rookvrij Elver is een pragmatische aanpak, waarbij zij samen met medewerkers en de cliëntenraad in kleine stappen rookvrij worden. Net als in een recept zijn er basisingrediënten nodig om rookvrij te worden, maar deze kunnen naar eigen smaak worden aangepast. Zorg in ieder geval voor de volgende basisingrediënten:

  • Goede basis en communicatie
    Maak duidelijk dat je rookvrij gaat worden. De communicatie is kort en bondig dat Elver rookvrij gaat worden en aangepast naar de ontvanger
  • Verkenning van de behoeften van verschillende afdelingen
    Iedere afdeling is anders. Daar is maatwerk voor nodig. Wat verwacht men van rookvrij worden en wat kan Elver daarin betekenen?
  • Betrokken medewerkers en cliënten
    Betrek iedereen bij het proces: het bestuur, medewerkers en ook de cliëntenraad. De cliëntenraad van Elver is zelf aan de slag gegaan met een eigen campagne!
  • Haalbaarheid in de praktijk, papier is anders dan de werkelijkheid
    Blijf stilstaan bij wat je gedaan hebt en evalueer de uitkomsten. Hoe wordt het rookvrij beleid ervaren? Er zijn altijd verbeterpunten!

Pharos | Rookvrije wijkaanpak

In wijken waar professionals elkaar actief opzoeken om samen wijkbewoners te helpen stoppen met roken, worden de beste resultaten geboekt. Vooral in kwetsbare wijken is dat het geval. Een netwerk van zorgprofessionals en wijkbewoners kan roken op een laagdrempelige manier bespreken, zonder te oordelen. En door in gesprek te blijven en samen vol te houden, bereiken ze dat mensen gezonder leven.

In de wijk Zuilen in Utrecht, hebben ze er ervaring mee. Bekijk hoe praktijkondersteuners, sociaal werkers en het buurtcentrum samenwerken aan de rookvrije wijkaanpak.

Wil je als zorgverlener ook aan de slag? Bekijk wat je kunt doen of ga naar pharos.nl/rookvrij. 

Pillen & praten | Hoe een apotheek stoppen-met-rokenzorg aanbiedt

Ook voor apotheken liggen er kansen om aandacht te besteden aan stoppen met roken. Dat begint al door in gesprek te gaan bij de balie, vertellen praktijkhouder Esmaa Amer en stoppen-met-rokencoach Mariam Hankala van Apotheek Pillen & Praten. Die ligt in een Haagse wijk waar veel longkanker voorkomt. Juist daarom is het belangrijk om stoppen met roken te bespreken en te verwijzen naar de juiste begeleiding.

Stoppen met roken voor mensen met een licht verstandelijke beperking

Het percentage rokers onder mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) is drie keer hoger dan het gemiddelde van de Nederlandse bevolking. Om mensen met een LVB de juiste ondersteuning te bieden tijdens het stoppen met roken, hebben Claudia Kaagman (Verslavingsdeskundige LVB) en Rieneke Geerlings (trainer LVB) speciaal voor deze groep een methode ontwikkeld. Binnen deze methode is maatwerk de kern en wordt elke Topper gecoacht naar een Stopper.

Lees meer over deze stoppen-met-rokenmethode voor mensen met een LVB.

Amsta | Een rookvrije afdeling voor mensen met dementie

Het rookvrij maken van een zorginstelling kan een uitdaging zijn. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat bewoners met dementie stoppen met roken? Specialist ouderengeneeskunde Stephanie Requerme en zorgcoördinator Simone Elzenga van Amsta vertellen hoe zij het aantal rokende bewoners van 10 naar 1 wisten te brengen met een paar simpele aanpassingen.

Meer informatie

Kijk op de website van Amsta.

UMCG | Het Very Brief Advice in de praktijk

Hoe zorg je ervoor dat zorgprofessionals in hun kostbare tijd een kort stopadvies geven aan patiënten/cliënten die roken? Daarvoor hebben we samen met het UMC Groningen een toolkit ontwikkeld. De toolkit geeft handvatten voor de implementatie van het Very Brief Advice (VBA). Met het VBA kunnen zorg- en hulpverleners heel kort en effectief, roken bespreken en hun patiënten/cliënten op een positieve manier stimuleren om te stoppen. Door het VBA uit te breiden met een warme doorverwijzing (VBA+) wordt de stopkans vergroot.

Het VBA invoeren in jouw organisatie

Enthousiast over deze korte en effectieve adviesmethode? Ga dan aan de slag met onze gratis implementatietoolkit.

Lees meer over het VBA+ in dit blog.