Depressie, angst en suïcidepreventie

Depressie: preventie werkt

In Nederland kampen jaarlijks 797.000 mensen met een depressie. De economische kosten zijn hoog. Depressie is de grootste oorzaak van verzuim op de werkvloer. Behandeling vermindert de ziektelast maar voor een deel. Preventie kan het aantal mensen dat ooit last krijgt van depressieve klachten met 20 tot 30 procent terugbrengen.

Meer over depressiepreventie

Angst en zorgmijden

Een derde (34 procent) van de mensen met een stemmings- of angststoornis in het afgelopen jaar maakte geen gebruik van de zorg. Vaak zijn hun problemen van voorbijgaande aard. Een kleine groep (4 procent) zou wel baat hebben bij hulpverlening. Deze groep mijdt de zorg uit schaamte of gebrek aan sociale steun.

Cijfers over angststoornissen en zorgmijden

Suïcide in Nederland

Vrouwen en mensen met een lagere schoolopleiding hebben een grotere kans op het ontwikkelen van suïcidegedachten dan mannen en hoger opgeleiden. Er bestaat een sterk verband met kindertrauma’s en eerdere psychische aandoeningen. Mishandeling en misbruik doen de kans om zelfmoordgedachten te ontwikkelen vier á vijf keer toenemen.

Rapport 'Suïcidaliteit in de bevolking'

Het Trimbos-instituut en depressie, angst en suïcidepreventie

Het Trimbos-instituut levert een innovatieve en (kosten)effectieve bijdrage aan de geestelijke gezondheid. Ons doel is het versterken van de mentale gezondheid en preventie van depressie, angststoornissen en suïcide; en de organisatie daarvan.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook ons aanbod van preventieve interventies, scholing voor professionals en praktische tools voor profssionals en gemeenten:

Bekijk het aanbod

Contactpersoon

Brigitte  Boon

Brigitte Boon

Neem contact op
+31 (0)30 - 2971(145)

Trimbos nieuws

Stress, psychische klachten en geldproblemen samen aanpakken
2 november 2017 - Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en het Trimbos-instituut gaan in een nieuwe samenwerking een..
Informatie-keuzehulp voor zelfbeschadigend gedrag bij jongeren
25 oktober 2017 - Zelfbeschadigend gedrag komt regelmatig voor bij jongeren. Geschat wordt dat 18-25% van de adolescenten zichzelf letsel..

Extern nieuws

‘Wees alert op apathie bij ouderen met en zonder depressie’
8 november 2017, LUMC - Apathie heeft bij ouderen een negatieve invloed op het herstel van een depressie. Maar ook bij niet-depressieve ouderen..
Preventie van depressie via internet succesvol
7 november 2017, Vrije Universiteit Amsterdam - Behandelingen via het internet kunnen een depressie voorkomen, of depressieve klachten minderen. Van de mensen met..