Hoe verbeteren we de kwaliteit, het gebruik en de impact van kennis over mentale gezondheid?

Mentale gezondheid krijgt steeds meer aandacht in Nederland. Door het hele land werken verschillende organisaties aan diverse initiatieven. Dat leidt tot waardevolle kennis, maar ook tot versnippering. Om de kwaliteit, het gebruik en de impact van kennis over mentale gezondheid te verbeteren, is het project ‘Naar een landelijk dekkend kennisnetwerk mentale gezondheid’ gestart. In deze blog vertelt Maaike Droogers, projectleider bij het Trimbos-instituut, meer over dit kennisnetwerk.

Binnen het project ‘Naar een landelijk dekkend kennisnetwerk mentale gezondheid’ werken landelijke én regionale organisaties samen aan één stevige, samenhangende kennisbasis. De coördinatie voor het landelijke deel ligt bij het Trimbos-instituut. De GGD’en coördineren de regionale laag. De lagen versterken elkaar doordat regionale coördinatoren deelnemen aan het landelijke netwerk en landelijke organisaties aansluiten bij de regionale netwerken. Zo bouwen we voort op wat er al is en verbeteren we waar dat kan.

Meer impact maken met kennis over mentale gezondheid

Marja van Bon-Martens, hoofd Expertisecentrum Mentale Gezondheid bij het Trimbos-instituut, zegt: “Mentale gezondheid is belangrijk voor iedereen. Veel organisaties houden zich ermee bezig en verzamelen kennis. Dat is goed, maar soms raakt die kennis versnipperd of missen we dingen. Met dit project willen we zorgen dat kennis over mentale gezondheid beter wordt gebruikt en meer impact heeft. Daarom brengen we organisaties samen, zodat ze beter samenwerken in het ontwikkelen, delen en toepassen van kennis. Dit doen we met landelijke en regionale partners.”

Deskundigheidsbevordering

Het kernteam is gestart met het vormen van een projectgroep en het werven van . In oktober 2024 vond de kick-off bijeenkomst plaats. Sindsdien zijn we volop bezig met deskundigheidsbevordering. Een extern bureau traint de trekkers van de landelijke en regionale kennisnetwerken in het organiseren van samenwerking tussen organisaties en in het leiden van netwerken. In de komende periode geven we verder vorm aan het netwerk. We brengen aanvullende, relevante partijen in kaart en nodigen hen uit om aan te sluiten.

Stappenplan

Voor zowel de regionale netwerken als het landelijke netwerk doorlopen we de volgende stappen:

  • Stap 1. In kaart brengen van betrokken partijen
    We maken een actorenanalyse: wie zijn belangrijk om uit te nodigen voor het netwerk? We maken de eerste keuzes.
  • Stap 2. Introductiebijeenkomst.
    Tijdens deze bijeenkomst maken we onder andere afspraken over deelname in het netwerk.
  • Stap 3. Netwerk vormgeven
    Samen bepalen we hoe het kennisnetwerk eruit komt te zien. We leggen de basis vast: de bouwstenen voor het netwerk.
  • Stap 4. Aan de slag met de thema’s
    In kleinere groepen (coalities) gaan we concreet aan de slag met de gekozen thema’s en initiatieven.
  • Stap 5. Brede netwerkbijeenkomsten organiseren
    We brengen het hele netwerk regelmatig bij elkaar om elkaar te inspireren, van elkaar te leren en het netwerk verder te versterken.
  • Stap 6. Evalueren en bijstellen
    We kijken terug: wat werkt goed, wat kan beter. Op basis daarvan scherpen we de afspraken en de bouwstenen van het netwerk aan.
  • Stap 7. Borging en uitbreiding
    Tot slot maken we een plan om het netwerk duurzaam te verankeren en mogelijk verder uit te breiden.

Betrokken organisaties

Bij dit project zijn verschillende organisaties betrokken:

  • Projectgroep: Trimbos-instituut* (coördinator), GGD GHOR*, RIVM*, Academische Werkplaatsen Publieke Gezondheid (AWPG), Kenniscentrum Sport en Bewegen, MIND, Movisie, Mulier-instituut, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Nederlands Jeugd instituut, Pharos, Regionale kenniswerkplaatsen jeugd (RKJ), Vilans en Werkplaats Sociaal Domein (WSD).
  • Ontwikkelregio’s: GGD Amsterdam, GGD Gelderland Midden, GGD Kennemerland, GGD Noord- en Oost Gelderland, GGD regio Utrecht en GGD Zuid Holland Zuid.

*onderdeel van het kernteam van de projectgroep.

Heb je tips of vragen?

In dit project vinden we het belangrijk om te blijven leren en ontwikkelen. Heb je een tip of een vraag? Mail naar: MDroogers@trimbos.nl en lees ook onze blog over het leernetwerk implementatie effectieve en kansrijke interventies mentale gezondheid. Meer informatie over het project vind je op onze projectpagina.

 

Dit project wordt gefinancierd door ZonMw. Dossiernummer: 10690022320002.

 

Maaike Droogers
Projectmedewerker C