Blogs

Blog doorzoeken

Jeugd psychisch ongezond, maar wel gelukkig?

Het welzijn en de psychische gezondheid van de jeugd in Nederland houdt de gemoederen flink bezig. Daarom is het jammer dat ons beeld over de psychische (on)gezondheid van jongeren verre van compleet is.

Lees verder


Tussen welbevinden en in-de-knel-bevinden: het verhaal van Mo

Jeroen Lammers was laatst op bezoek bij een basisschool in een achterstandswijk. “Een krachtwijk zoals dat nu heet.” De zorgcoördinator gaat bijna met pensioen. Met de helft van de leerlingen is wel iets. Van adhd tot een leerachterstand. De zorgcoördinator vertelt het verhaal van Mo. Altijd een vrolijk meisje dat steeds stiller wordt. Wat is er met Mo?

Lees verder


Kanttekeningen bij legaliseren XTC

Is xtc gezonder dan alcohol? Waarom is xtc verboden terwijl alcohol en tabak toch veel schadelijker zijn en niet verboden? En criminaliteit en milieuvervuiling zijn toch ook veel beter in de hand te houden als je het legaliseert? Het zijn vragen die al langer worden gesteld, ook de afgelopen weken weer. Het aantal voorstanders en pleitbezorgers voor legalisering lijkt bovendien toe te nemen. Terecht, of zijn er kanttekeningen te plaatsen?

Lees verder


‘’We moeten dieper graven om de verborgen zorgen van de jeugd te ontdekken’’

Op 1 oktober houdt hoogleraar Marloes Kleinjan haar oratie ‘De onderste steen boven: over de verborgen zorgen van de jeugd'. In deze oratie kaart Marloes aan dat er nog veel is dat we niet weten over de mentale gezondheid van de Nederlandse jeugd. Vele zorgen blijven verborgen en worden niet aan het licht gebracht. ‘’Als we echt willen weten hoe het met onze jeugd gaat, moeten we dieper graven om die onderste steen boven te halen.”

Lees verder


3 tips om barpersoneel verantwoord alcohol te laten schenken

Een 18-jarige geeft in de voetbalkantine een biertje door aan een jonger vriendje. Of een dronken verenigingslid krijgt toch nóg een wijntje ingeschonken. Het is gebeurd voor je het weet. Hoe train je barvrijwilligers hier beter mee om te gaan? 3 cruciale tips van trainer Ton Leenders voor preventiewerkers van instellingen voor verslavingszorg die IVA trainingen (gaan) geven.

Lees verder


Blaastesten op school? Wat een flauw idee

Een blaastest op school omdat leerlingen daar dronken verschijnen. Ouders protesteren. Terecht?

Lees verder


Onbegrepen gedrag bij dementie begrijpen én aanpakken

“Dat je de tijd moet nemen om het gedrag écht te analyseren, dat is de belangrijkste les.” Dat zegt Joke van de Woestijne, casemanager dementie bij Geriant, die de training ‘Onbegrepen gedrag bij dementie in de thuissituatie’ volgde.

Lees verder


Heb ik verbinding?

Ziekenhuizen, verpleeghuizen, de basis-GGZ en de specialistische GGZ: allemaal verschillende instellingen met een eigen karakter. Toch hebben ze één ding met elkaar gemeen... Ouderenpsychiatrie! Al die verschillende settingen maken het vak uitdagend en interessant. Toch kleeft er ook een nadeel aan: de onderlinge verbinding met elkaar is soms moeilijk te leggen of te behouden. Want wie is nu eigenlijk aan zet als het gaat om de zorg aan deze brede doelgroep van ouderen?

Lees verder


Uitdaging: de balans vinden tussen betrokkenheid versus (over)belasting van mantelzorgers van mensen met dementie

‘Zorginstelling maakt mantelzorg tot plicht’. ‘Door slechte kwaliteit verpleeghuizen neemt druk op mantelzorger toe’. ‘Overbelasting mantelzorger bij dementie neemt toe’. ‘Betere ondersteuning nodig voor mantelzorg bij dementie’. Zomaar een greep uit de krantenkoppen van de afgelopen jaren.

Lees verder


Horeca kan nog wel duwtje gebruiken richting alcoholvrij

Op een feestje, in een kroeg of in een club word ik door mensen om mij heen vaak raar aangekeken als ik een frisje bestel. Dan krijg ik opmerkingen als: ‘Ach, drink toch gewoon gezellig mee!’ of ‘Waarom drink je niks? Moet je nog rijden?’. Vaak probeer ik dan uit te leggen dat ik gewoon niet altijd zin heb in alcohol en soms van een paar drankjes al een heel heftige kater krijg, of erger zelfs, een migraineaanval. Toch vinden veel mensen dit geen goede reden en moet ik het blijven uitleggen.

Lees verder