Blogs

Blog doorzoeken

GGZ Noord-Holland-Noord: visit to an inter-disciplinary recovery institute

“…Henny emphasises on how her three children are a mirror for her and can read her eyes, they always alert her if they notice her behaving unusually; talking loud, talking a lot, or writing letter to the President of Suriname as she believed she was going to be the next President of Suriname (yes this did happen). And now at the recovery centre she tries to become a mirror for others just as her children are hers…”

Lees verder


Diagnose gameverslaving: een stap vooruit?

Kort geleden werd bekend dat de WHO dit jaar de diagnose ‘gamestoornis’ zal toevoegen aan de ICD-11 ziekteclassificatie. In de aanloop naar dit besluit stuurde ik eind 2016 met vijfentwintig collega wetenschappers een kritische brief aan de WHO over het plan om van excessief gamegedrag een nieuwe ziekte te maken. (1)

Lees verder


Tien jaar positieve psychologie bij het Trimbos-instituut

Al ruim tien jaar houd ik me bezig met positieve psychologie. En eigenlijk ook al lang daarvoor want in een ver verleden keek ik in mijn afstudeerscriptie naar hoe copingstrategieën van vluchtelingenkinderen kunnen bijdragen aan hun overleving in een nieuw, vreemd land. Ten opzichte van tien jaar geleden is er volgens mij veel veranderd.

Lees verder


Trimbos in India en Moldavië

Trimbos is known as a research institute focusing on mental health and addiction. Perhaps less well-known are the activities of Trimbos in supporting local governments in low and middle-income countries, as well as countries in transition, in the development and implementation of interventions that aim to strengthen their mental health care system. To illustrate our work, we provide two examples of implementation efforts in India and Moldova.

Lees verder


Gemeenten werken aan Rookvrije Generatie!

In 1906 kregen de leerlingen die rookten van een openbare school in Amsterdam een briefje mee voor hun ouders, met daarin het klemmende verzoek namens het hoofd van de school hun kinderen het roken per direct te verbieden. In die tijd rookte 75 % van de leerlingen in de jongste klassen op de basisschool!

Lees verder


Loot box of lot box: de vervagende grenzen tussen gamen en gokken

Stel: je huurt een film. Tegen het eind van de film krijg je opeens de volgende mededeling: ‘De afloop van deze film wordt pas ontsloten na een jaar lang films huren. Je kunt voor drie euro ook meedoen aan een digitaal fruitautomaat-spel. Je maakt dan kans op een klein stukje van de afloop van de film of - als je geluk hebt - kun je de film helemaal afkijken.

Lees verder


Code E33 - etiket verward persoon - staat oplossing in de weg

Het schakelteam “personen met verward gedrag” trok op 5 oktober aan de bel met het nieuwsbericht dat de aanpak nog niet goed gaat. “In de ondersteuning, opvang en zorg van mensen met verward gedrag is het van groot belang dat de persoon zelf en zijn familie centraal staan.” Aldus de opdracht die het team voor zichzelf heeft geformuleerd. Uit eigen ervaring weet ik dat de dagelijkse realiteit nog totaal anders is.

Lees verder


Op weg naar een dementievriendelijke samenleving: 10 basistips

De weg die iemand met dementie aflegt gaat vaak gepaard met veel onzekerheid en verdriet. Hoe ga je om met een geheugen dat het steeds vaker laat afweten, met een veranderend karakter en met een wereld die steeds verwarrender en bedreigender wordt? En misschien wel de moeilijkste vraag: hoe kun je ondanks dit alles een waardig leven blijven leiden? Omgaan met de ziekte dementie vraagt veel van mensen met dementie zelf, en dus ook van de mensen in hun omgeving.

Lees verder


Is bewezen effectieve zorg passé?

De laatste decennia werken we in de gezondheidszorg veel met evidence based interventies of evidence based richtlijnen. Wanneer iets evidence based geoormerkt is weten we dat het wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen en praktijkvoorbeelden zijn. Het is een belangrijke graadmeter voor professioneel handelen en het leveren van kwalitatief goede zorg.

Lees verder


De keerzijde van het oprollen van online drugsmarktplaatsen

Online winkelen wordt steeds populairder. Ik ken niemand die nooit iets online heeft gekocht. Van kleding, fietsen en witgoed, tot reizen, verzekeringen en meer. Dat er tegenwoordig ook via het internet drugs wordt verkocht is dan ook geen verrassing. Al sinds er internet is, wordt er op datzelfde internet in drugs gehandeld.

Lees verder