Blogs

Blog doorzoeken

‘’We moeten dieper graven om de verborgen zorgen van de jeugd te ontdekken’’

Op 1 oktober houdt hoogleraar Marloes Kleinjan haar oratie ‘De onderste steen boven: over de verborgen zorgen van de jeugd'. In deze oratie kaart Marloes aan dat er nog veel is dat we niet weten over de mentale gezondheid van de Nederlandse jeugd. Vele zorgen blijven verborgen en worden niet aan het licht gebracht. ‘’Als we echt willen weten hoe het met onze jeugd gaat, moeten we dieper graven om die onderste steen boven te halen.”

Lees verder


3 tips om barpersoneel verantwoord alcohol te laten schenken

Een 18-jarige geeft in de voetbalkantine een biertje door aan een jonger vriendje. Of een dronken verenigingslid krijgt toch nóg een wijntje ingeschonken. Het is gebeurd voor je het weet. Hoe train je barvrijwilligers hier beter mee om te gaan? 3 cruciale tips van trainer Ton Leenders voor preventiewerkers van instellingen voor verslavingszorg die IVA trainingen (gaan) geven.

Lees verder


Blaastesten op school? Wat een flauw idee

Een blaastest op school omdat leerlingen daar dronken verschijnen. Ouders protesteren. Terecht?

Lees verder


Onbegrepen gedrag bij dementie begrijpen én aanpakken

“Dat je de tijd moet nemen om het gedrag écht te analyseren, dat is de belangrijkste les.” Dat zegt Joke van de Woestijne, casemanager dementie bij Geriant, die de training ‘Onbegrepen gedrag bij dementie in de thuissituatie’ volgde.

Lees verder


Heb ik verbinding?

Ziekenhuizen, verpleeghuizen, de basis-GGZ en de specialistische GGZ: allemaal verschillende instellingen met een eigen karakter. Toch hebben ze één ding met elkaar gemeen... Ouderenpsychiatrie! Al die verschillende settingen maken het vak uitdagend en interessant. Toch kleeft er ook een nadeel aan: de onderlinge verbinding met elkaar is soms moeilijk te leggen of te behouden. Want wie is nu eigenlijk aan zet als het gaat om de zorg aan deze brede doelgroep van ouderen?

Lees verder


Uitdaging: de balans vinden tussen betrokkenheid versus (over)belasting van mantelzorgers van mensen met dementie

‘Zorginstelling maakt mantelzorg tot plicht’. ‘Door slechte kwaliteit verpleeghuizen neemt druk op mantelzorger toe’. ‘Overbelasting mantelzorger bij dementie neemt toe’. ‘Betere ondersteuning nodig voor mantelzorg bij dementie’. Zomaar een greep uit de krantenkoppen van de afgelopen jaren.

Lees verder


Horeca kan nog wel duwtje gebruiken richting alcoholvrij

Op een feestje, in een kroeg of in een club word ik door mensen om mij heen vaak raar aangekeken als ik een frisje bestel. Dan krijg ik opmerkingen als: ‘Ach, drink toch gewoon gezellig mee!’ of ‘Waarom drink je niks? Moet je nog rijden?’. Vaak probeer ik dan uit te leggen dat ik gewoon niet altijd zin heb in alcohol en soms van een paar drankjes al een heel heftige kater krijg, of erger zelfs, een migraineaanval. Toch vinden veel mensen dit geen goede reden en moet ik het blijven uitleggen.

Lees verder


Van papier naar praktijk: een nacht meelopen in de Rotterdamse horeca

“Hoi!” roept de jongen olijk en schudt de man vriendelijk de hand. Hij staat wankel op zijn benen en leunt zwaar tegen de muur. Zijn bierglas is al bijna leeg. Het lukt hem niet meer om zijn glas recht te houden, waardoor er inmiddels meer drank op de grond en over zijn schoenen ligt dan in zijn glas.

Lees verder


GGZ Noord-Holland-Noord: visit to an inter-disciplinary recovery institute

“…Henny emphasises on how her three children are a mirror for her and can read her eyes, they always alert her if they notice her behaving unusually; talking loud, talking a lot, or writing letter to the President of Suriname as she believed she was going to be the next President of Suriname (yes this did happen). And now at the recovery centre she tries to become a mirror for others just as her children are hers…”

Lees verder


Diagnose gameverslaving: een stap vooruit?

Kort geleden werd bekend dat de WHO dit jaar de diagnose ‘gamestoornis’ zal toevoegen aan de ICD-11 ziekteclassificatie. In de aanloop naar dit besluit stuurde ik eind 2016 met vijfentwintig collega wetenschappers een kritische brief aan de WHO over het plan om van excessief gamegedrag een nieuwe ziekte te maken. (1)

Lees verder