Bewegen verbindt: waarom samen actief zijn ouderen goed doet

Mentale gezondheid van ouderen

Bewegen krijgt tegenwoordig gelukkig veel aandacht. Meestal denken we dan aan jongeren of volwassenen. Maar ook voor ouderen is bewegen belangrijk, zowel voor de lichamelijke als geestelijke gezondheid. Renate Verkaik, Senior programmamedewerker Ouderen bij het Trimbos-instituut, vertelt hier meer over in haar blog.

Als we ouder worden, verandert er veel in ons leven: we gaan met pensioen, verliezen dierbaren en krijgen vaker last van lichamelijke klachten. Het is niet altijd gemakkelijk om daarmee om te gaan. Het kan helpen om bijvoorbeeld (vrijwilligers)werk te doen, sociale en culturele activiteiten te ondernemen en om te bewegen. Maar één activiteit springt er toch echt uit: samen bewegen. Samen bewegen combineert het fysieke, mentale en sociale aspect.  

De meeste 65-plussers bewegen onvoldoende

Toch voldoet maar 39,8% van de 65-plussers aan de beweegrichtlijn (CBS & Leefstijlmonitor, 2023). En dat terwijl voldoende bewegen bescherming kan bieden tegen depressieve klachten. Reden te meer om ouderen te motiveren om in elk geval elke dag minimaal een half uurtje te bewegen. En het liefst samen met anderen.  

Samen wandelen onder begeleiding

Een mooi voorbeeld van wat samen bewegen kan betekenen, vond ik deze week bij mevrouw Jansen*. Een 83-jarige vrouw die ik regelmatig bezoek als oproepkracht in de wijkverpleging. Vorig jaar deed zij voor het eerst mee met de Diabetes Challenge: een initiatief waarbij groepen wekelijks 5 tot 10 kilometer wandelen. Altijd onder begeleiding van een verpleegkundige, fysiotherapeut of arts. Binnenkort begint het weer en mevrouw, met haar rollator, kan niet wachten.  

Als ik haar help met het aantrekken van haar steunkousen, straalt ze en vertelt ze hoe erg ze er zich op verheugt. De wekelijkse wandeling is voor haar echt een uitje. Sinds ze daarmee begonnen is, beweegt ze meer en durft ze nieuwe plekken te ontdekken. Het wandelen heeft haar zelfvertrouwen duidelijk veel goed gedaan.

Wandel- en sjoelmaatjes

Laatst vertelde mijn collega wijkverpleegkundige over een andere cliënt, meneer Cornelissen*. Een 67-jarige man die alleen woont. Tijdens de wandelingen hebben mevrouw Jansen en meneer Cornelissen elkaar gevonden. Nu gaan ze ook samen naar het buurthuis op donderdagavond om te sjoelen. Alleen durfden ze die stap niet te zetten. Ze vullen elkaar goed aan: Meneer Cornelissen kan niet goed sjoelen, mevrouw Jansen heeft moeite met tellen. Nu gooit de een en telt de ander de punten op. Meneer Cornelissen haalt mevrouw Jansen thuis op en samen wandelen ze naar het buurthuis. 

Deze kleine verhalen laten zien hoe groot de impact kan zijn van samen bewegen. Niet alleen op de lichamelijke gezondheid maar ook op het sociale leven en mentaal welzijn.

Ontdek wat nog meer helpt om mentaal gezond ouder te worden

In ons nieuwe kennisdossier Mentaal gezond ouder worden laten we zien welke factoren de mentale gezondheid van ouderen beïnvloeden, hoe het huidige beleid hierop inspeelt en welke interventies echt werken. 

*De namen van de cliënten zijn om privacyredenen aangepast. 

> Bekijk het dossier en doe inspiratie op  

Renate Verkaik
Senior projectmedewerker
Malu van Schaijk
Projectmedewerker B