XTC (ecstasy)

Xtc is de meest gebruikte (party)drug in Nederland (na cannabis). Aan het gebruik van xtc zitten risico’s verbonden. Het kan in uitzonderlijke gevallen een dodelijke afloop hebben.

De impact van xtc op de maatschappij is groot, omdat gebruikers vaak relatief jong zijn. Naast risico’s op de korte termijn, zoals oververhitting en watervergiftiging, zijn er ook lange termijn risico’s. Steeds meer onderzoek maakt duidelijk dat gebruik van xtc kan leiden tot veranderingen in de hersenen.

Naast gezondheidsrisico’s brengt de illegale handel en productie ook milieuschade en criminaliteit met zich mee. Er zijn verschillende preventieve interventies beschikbaar die gezondheidsproblemen door het gebruik van xtc kunnen voorkomen.

Meer informatie

Margriet van Laar

Stuur een bericht aan contactpersoon Margriet van Laar of bel +31 (0)30 - 2959(320)

5 tips over xtc

Ongelukken met xtc, wat gaat er mis?

Feiten en cijfers

Volwassen Nederlanders

Volgens de Gezondheidsenquête uit 2018 heeft afgerond 3% van de 50-64 jarigen, 9% van de 40-49 jarigen, 18% van de 30-39 jarigen en 19% van de 20-24 jarigen ooit wel eens xtc gebruikt.

Uitgaande jongeren

Uit het Grote Uitgaansonderzoek 2016 onder jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 15 t/m 35 jaar die in het afgelopen jaar weleens een party, festival, club of discotheek hebben bezocht, blijkt het xtc-gebruik een stuk hoger te liggen dan in de algemene bevolking. Iets meer dan de helft (55%) van de deelnemers aan het onderzoek has ooit xtc gebruikt, iets minder dan de helft (46%) deed dat in het afgelopen jaar en bijna een op de vijf (18%) in de afgelopen maand.

Middelbare scholieren

Van de 12- t/m 16-jarige scholieren heeft 1 procent ervaring met xtc (HBSC). Het vergelijkbare Peilstationsonderzoek (waarvan in 2020 nieuwe cijfers verschijnen) laat voor xtc een dalende trend zien sinds 1996.

Meer feiten en cijfers:

Nationale Drug Monitor

Nieuws

Bijtende Bende: 3D-drugsdumptour tijdens Dutch Design Week
18 oktober 2019 - Het Trimbos-instituut heeft in opdracht van het Aanjaagteam Ondermijning in samenwerking met het Brabants Landschap, de..
5 keer meer ketamine-incidenten bij EHBO-posten in 6 jaar tijd
8 oktober 2019 - Na een daling tussen 2013 en 2017 steeg het aandeel van xtc-intoxicaties op EHBO-posten in 2018. De bijdrage van..

Meer nieuws over dit onderwerp

Blogs

Is er sprake van ‘normalisering’ van drugsgebruik?
28 augustus 2019 - Is er sprake van ‘normalisering’ van drugsgebruik? Deze vraag krijgen we regelmatig van journalisten. Drugsdeskundige..
Recht op roes? Het xtc-debat dat we eigenlijk zouden moeten voeren
15 april 2019 - Voorstanders van xtc-legalisering schermen met gezondheidswinst en afname van criminaliteit. De gedachte erachter,..

Meer blogs over dit onderwerp

In de media

XTC-pillen worden steeds sterker
26 juni 2019, Drugsexpert Daan van der Gouwe over de risico's van de toenemende sterke van XTC-pillen
Feit of Fictie: 'Elk weekend gebruiken 1 miljoen Nederlanders xtc'
19 februari 2019, Ferry Goossens, uitgaansdrugs-expert, vertelt bij Radio 1 dat in een weekend zo'n 25 duizend Nederlanders xtc gebruiken.

Meer berichten over dit onderwerp

Niets missen over xtc?

Meld u aan voor onze nieuwsflitsen en ontvang ongeveer 1x per twee weken de laatste inzichten rond drugs, alcohol, tabak en psychische gezondheid.

Meer informatie

Voor ouders en niet-gebruikers

Drugsinfo geeft antwoord op alle denkbare vragen over xtc. Van wat het doet tot de risico's en of je je als ouder zorgen moet maken.

Drugsinfo.nl

Voor uitgaanders en gebruikers

Als je xtc gebruikt of wilt gebruiken, zorg dan dat je weet wat de risico's zijn en hoe je een gevaarlijke pil herkent.

Drugs en uitgaan

Voor gemeenten

Houd grip op drugsgebuik, bijvoorbeeld bij evenementen en festivals. Het Trimbos-instituut helpt gemeenten met het ontwikkelen en implementeren van drugsbeleid.

Drugsbeleid voor gemeenten