XTC (ecstasy)

Xtc is de meest gebruikte (party)drug in Nederland (na cannabis). Aan het gebruik van xtc zitten risico’s verbonden. Het kan in uitzonderlijke gevallen een dodelijke afloop hebben.

De impact van xtc op de maatschappij is groot, omdat gebruikers vaak relatief jong zijn. Naast risico’s op de korte termijn, zoals oververhitting en watervergiftiging, zijn er ook lange termijn risico’s. Steeds meer onderzoek maakt duidelijk dat gebruik van xtc kan leiden tot veranderingen in de hersenen.

Naast gezondheidsrisico’s brengt de illegale handel en productie ook milieuschade en criminaliteit met zich mee. Er zijn verschillende preventieve interventies beschikbaar die gezondheidsproblemen door het gebruik van xtc kunnen voorkomen.

Meer informatie

Margriet van Laar

Stuur een bericht aan contactpersoon Margriet van Laar of bel +31 (0)30 - 2959(320)

5 tips over xtc

Ongelukken met xtc, wat gaat er mis?

Feiten en cijfers

Volwassen Nederlanders

Volgens de Gezondheidsenquête uit 2020 heeft 3,1% van de volwassen Nederlanders in het afgelopen jaar ecstasy gebruikt.

Uitgaande jongeren

Uit het Grote Uitgaansonderzoek 2020 onder jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 16 t/m 35 jaar die in het afgelopen jaar weleens een party, festival, club of discotheek hebben bezocht, blijkt het xtc-gebruik een stuk hoger te liggen dan in de algemene bevolking. Iets meer dan de helft (54%) van de deelnemers aan het onderzoek has ooit xtc gebruikt en iets minder dan de helft (44%) deed dat in het afgelopen jaar.

Middelbare scholieren

Van de 12- t/m 16-jarige scholieren heeft 1,7% procent ervaring met xtc (Peilstationsonderzoek). Het ooitgebruik van ecstasy daalde tussen 2015 en 2017 sterk van 1,9% naar 1,0%. In 2019 steeg het weer naar 1,7%. Het lijkt in 2017 daarom om een tijdelijke dip te gaan en niet om een structurele daling (Rombouts et al., 2020).

Meer feiten en cijfers:

Nationale Drug Monitor

Nieuws

Meeste drugsincidenten xtc-gerelateerd en meer lachgas incidenten
18 december 2020 - In 2019 waren net als in voorgaande jaren de meeste drugsincidenten bij EHBO-posten xtc-gerelateerd. Het aandeel..
Bijtende Bende: 3D-drugsdumptour tijdens Dutch Design Week
18 oktober 2019 - Het Trimbos-instituut heeft in opdracht van het Aanjaagteam Ondermijning in samenwerking met het Brabants Landschap, de..

Meer nieuws over dit onderwerp

Blogs

Is er sprake van ‘normalisering’ van drugsgebruik?
28 augustus 2019 - Is er sprake van ‘normalisering’ van drugsgebruik? Deze vraag krijgen we regelmatig van journalisten. Drugsdeskundige..
Recht op roes? Het xtc-debat dat we eigenlijk zouden moeten voeren
15 april 2019 - Voorstanders van xtc-legalisering schermen met gezondheidswinst en afname van criminaliteit. De gedachte erachter,..

Meer blogs over dit onderwerp

In de media

XTC-pillen worden steeds sterker
26 juni 2019, Drugsexpert Daan van der Gouwe over de risico's van de toenemende sterke van XTC-pillen
Feit of Fictie: 'Elk weekend gebruiken 1 miljoen Nederlanders xtc'
19 februari 2019, Ferry Goossens, uitgaansdrugs-expert, vertelt bij Radio 1 dat in een weekend zo'n 25 duizend Nederlanders xtc gebruiken.

Meer berichten over dit onderwerp

Niets missen over xtc?

Meld u aan voor onze nieuwsflitsen en ontvang ongeveer 1x per twee weken de laatste inzichten rond drugs, alcohol, tabak en psychische gezondheid.

Meer informatie

Voor ouders en niet-gebruikers

Drugsinfo geeft antwoord op alle denkbare vragen over xtc. Van wat het doet tot de risico's en of je je als ouder zorgen moet maken.

Drugsinfo.nl

Voor uitgaanders en gebruikers

Als je xtc gebruikt of wilt gebruiken, zorg dan dat je weet wat de risico's zijn en hoe je een gevaarlijke pil herkent.

Drugs en uitgaan

Voor gemeenten

Houd grip op drugsgebuik, bijvoorbeeld bij evenementen en festivals. Het Trimbos-instituut helpt gemeenten met het ontwikkelen en implementeren van drugsbeleid.

Drugsbeleid voor gemeenten