XTC (ecstasy)

Xtc is de meest gebruikte (party)drug in Nederland (na cannabis). Aan het gebruik van xtc zitten risico’s verbonden. Het kan in uitzonderlijke gevallen een dodelijke afloop hebben.

Vragen?

featured_image
Margriet van Laar
Head Drug Monitoring & Policy/Reitox Focal Point Drugs
Bel: +31 (0)30 - 2971(165)
Toon telefoonnummer +31 (0)30 - 2971(165)

De impact van xtc op de maatschappij is groot, omdat gebruikers vaak relatief jong zijn. Naast risico’s op de korte termijn, zoals oververhitting en watervergiftiging, zijn er ook lange termijn risico’s. Steeds meer onderzoek maakt duidelijk dat gebruik van xtc kan leiden tot veranderingen in de hersenen.

Naast gezondheidsrisico’s brengt de illegale handel en productie ook milieuschade en criminaliteit met zich mee. Er zijn verschillende preventieve interventies beschikbaar die gezondheidsproblemen door het gebruik van xtc kunnen voorkomen.

5 tips over xtc

Ongelukken met xtc, wat gaat er mis?

Monitor Drugsincidenten

De Monitor Drugsincidenten (MDI) geeft indicaties over de ontwikkelingen in drugsgerelateerde gezondheidsincidenten in Nederland. De MDI baseert zich op...

Lees meer >

DIMS Jaarbericht 2019

Het DIMS ontving in 2019 meer bezoekers en samples dan ooit. Het merendeel van deze samples bestond uit XTC pillen, die ook in 2019 een onverminderd hog...

Lees meer >

Monitor drugsincidenten

De Monitor Drugsincidenten geeft indicaties over de ontwikkelingen in drugsgerelateerde gezondheidsincidenten in Nederland. Dat gebeurt op basis van geg...

Lees meer >

Feiten en cijfers

Volwassen Nederlanders

Volgens de Gezondheidsenquête uit 2021 heeft 3,1% van de volwassen Nederlanders in het afgelopen jaar ecstasy gebruikt.

Uitgaande jongeren

Uit het Grote Uitgaansonderzoek 2020 onder jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 16 t/m 35 jaar die in het afgelopen jaar weleens een party, festival, club of discotheek hebben bezocht, blijkt het xtc-gebruik een stuk hoger te liggen dan in de algemene bevolking. Iets meer dan de helft (54%) van de deelnemers aan het onderzoek has ooit xtc gebruikt en iets minder dan de helft (44%) deed dat in het afgelopen jaar.

Middelbare scholieren

Van de 12- t/m 16-jarige scholieren heeft 1,7% procent ervaring met xtc (Peilstationsonderzoek). Het ooitgebruik van ecstasy daalde tussen 2015 en 2017 sterk van 1,9% naar 1,0%. In 2019 steeg het weer naar 1,7%. Het lijkt in 2017 daarom om een tijdelijke dip te gaan en niet om een structurele daling (Rombouts et al., 2020).

Meer feiten en cijfers:

Nationale Drug Monitor

Actueel

Trimbos Nieuwsflitsen

Ontvang zo'n 2 keer per maand nieuws, uitnodigingen voor activiteiten, nieuwe publicaties en vacatures van het Trimbos-instituut.

Trainingen en evenementen

Meer informatie

Voor ouders en niet-gebruikers

Drugsinfo geeft antwoord op alle denkbare vragen over xtc. Van wat het doet tot de risico's en of je je als ouder zorgen moet maken.

Drugsinfo.nl

Voor uitgaanders en gebruikers

Als je xtc gebruikt of wilt gebruiken, zorg dan dat je weet wat de risico's zijn en hoe je een gevaarlijke pil herkent.

Drugs en uitgaan

Voor gemeenten

Houd grip op drugsgebuik, bijvoorbeeld bij evenementen en festivals. Het Trimbos-instituut helpt gemeenten met het ontwikkelen en implementeren van drugsbeleid.

Drugsbeleid voor gemeenten