• Zoek
  • NL / EN

Alcohol, drugs & uitgaan

Alcohol- en drugsgebruik bij uitgaan vergoot het risico op (verkeers)ongevallen, geweld en seksueel riskant gedrag. Het Trimbos-instituut ondersteunt bij effectieve preventie in de horeca, bij evenementen en festivals.

Invulling geven aan het gemeentebeleid

De gemeente is de regisseur van integraal beleid op het gebied van alcohol, drugs en tabak in uitgaansgebieden. De regionale GGD of instelling voor verslavingszorg is nauw betrokken bij de inhoud en uitvoering, Het Trimbos-instituut faciliteert deze partijen met kennis en kunde.

Vanuit het project Uitgaan, alcohol en drugs ontwikkelt het Trimbos-instituut hulpmiddelen en trainingen voor professionals en gemeenten. Ook is er een aanpak gericht op het voorkomen van alcohol- en drugsproblemen onder studenten in het hbo en wetenschappelijk onderwijs. Voor jongeren die drugs gebruiken bij het uitgaan ontwikkelen we voorlichtingsmateriaal. En we ondersteunen ouders bij uitgaansopvoeding.

Het project Uitgaan, alcohol en drugs is mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS in het kader van 'Veilige en Gezonde Horeca en Evenementen' (VGHE). VGHE richt zich daarnaast op gemeenten.

Wilt u meer weten over dit dossier?

Ferry  Goossens

Stuur een bericht aan contactpersoon Ferry Goossens of bel +31 (0)30 - 2971(141)


Nieuws

Cijfers over GHB: gebruikers en incidenten
11 december 2018 - Het gebruik van GHB in de algemene bevolking is vrij beperkt, maar er zijn wel relatief veel acute gezondheidsincidenten..
Preventieakkoord: vooral verleidingen, weinig verboden
23 november 2018 - Het Preventieakkoord is een belangrijke stap richting een gezondere samenleving, zeggen deskundigen van het..
Vernieuwde Stopstone-app: meer hulp bij stoppen met roken
5 november 2018 - Jongeren ondersteunen bij het stoppen met roken. Hoe doe je dat? De vernieuwde Stopstone-app helpt jongeren met..

Publicaties

Luijk, S. & Nijkamp, L. (2019). Recreatief lachgasgebruik en gezondheidsrisico’s. Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg. JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg, 51(2), 2-7. doi:10.1007/s12452-018-00166-z

Nijkamp, L. & Goossens F. (2018). Zorgen over lachgas omzetten in acties. Secondant, Platform voor Maatschappelijke Veiligheid, 2018.

Hasselt, N. van (2014). Uitgaansopvoeding voor pubers. MGV: Magazine voor ggz en verslavingszorg, 69(4), 6-10.

Meer publicaties over dit thema