Alcohol, drugs & uitgaan

Alcohol- en drugsgebruik bij uitgaan kan de kans op (verkeers)ongevallen, geweld en seksueel riskant gedrag vergroten. Het Trimbos-instituut ondersteunt bij effectieve preventie in de horeca, bij evenementen en festivals.

Invulling geven aan het gemeentebeleid

De gemeente is de regisseur van integraal beleid op het gebied van alcohol, drugs en tabak in uitgaansgebieden. De regionale GGD of instelling voor verslavingszorg is nauw betrokken bij de inhoud en uitvoering, Het Trimbos-instituut faciliteert deze partijen met kennis en kunde.

Vanuit het project Uitgaan, alcohol en drugs ontwikkelt het Trimbos-instituut hulpmiddelen en trainingen voor professionals en gemeenten. Ook is er een aanpak gericht op het voorkomen van alcohol- en drugsproblemen onder studenten in het hbo en wetenschappelijk onderwijs. Voor jongeren die drugs gebruiken bij het uitgaan ontwikkelen we voorlichtingsmateriaal. En we ondersteunen ouders bij uitgaansopvoeding.

Het project Uitgaan, alcohol en drugs is mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS in het kader van 'Veilige en Gezonde Horeca en Evenementen' (VGHE). VGHE richt zich daarnaast op gemeenten.

Wilt u meer weten over dit dossier?

Lotte  Voorham

Stuur een bericht aan contactpersoon Lotte Voorham of bel +31 (0)30 - 2959(271)

Meer producten

Producten

Alle trainingen en activiteiten

Trainingen en activiteiten

Meer cases

Klantcases

Nieuws

Nemen partydrugsgebruikers afvaldumpingen op de koop toe?
24 september 2019 - 'Gebruikers van partydrugs vinden de met drugsproductie en -handel gepaard gaande milieuschade en criminaliteit wel erg,..
Gebruikers geven drugsalarm-app Red Alert 4 sterren
29 juli 2019 - De Red Alert app waarmee het Trimbos-instituut gebruikers waarschuwt voor gevaarlijke of vervuilde drugs, is verder..
Zoektocht naar vernieuwende aanpak voorkomen drugsgebruik
25 april 2019 - Een onderzoek- en ontwikkeltraject moet niet-gebruik van drugs gaan stimuleren en het moment van het eerste gebruik..

Meer nieuws over dit onderwerp

Publicaties

Luijk, S. & Nijkamp, L. (2019). Recreatief lachgasgebruik en gezondheidsrisico’s. Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg. JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg, 51(2), 2-7. doi:10.1007/s12452-018-00166-z

Nijkamp, L. & Goossens F. (2018). Zorgen over lachgas omzetten in acties. Secondant, Platform voor Maatschappelijke Veiligheid, 2018.

Vogels, N. (2015). In extase door XTC: Meer MDMA, meer risico. EHBO.NL, 3(6), 25.

Meer publicaties over dit onderwerp