Alcohol, drugs & uitgaan

Alcohol- en drugsgebruik bij uitgaan vergroot het risico op (verkeers)ongevallen, geweld en seksueel riskant gedrag. Het Trimbos-instituut ondersteunt bij effectieve preventie in de horeca, bij evenementen en festivals.

Invulling geven aan het gemeentebeleid

De gemeente is de regisseur van integraal beleid op het gebied van alcohol, drugs en tabak in uitgaansgebieden. De regionale GGD of instelling voor verslavingszorg is nauw betrokken bij de inhoud en uitvoering, Het Trimbos-instituut faciliteert deze partijen met kennis en kunde.

Vanuit het project Uitgaan, alcohol en drugs ontwikkelt het Trimbos-instituut hulpmiddelen en trainingen voor professionals en gemeenten. Ook is er een aanpak gericht op het voorkomen van alcohol- en drugsproblemen onder studenten in het hbo en wetenschappelijk onderwijs. Voor jongeren die drugs gebruiken bij het uitgaan ontwikkelen we voorlichtingsmateriaal. En we ondersteunen ouders bij uitgaansopvoeding.

Het project Uitgaan, alcohol en drugs is mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS in het kader van 'Veilige en Gezonde Horeca en Evenementen' (VGHE). VGHE richt zich daarnaast op gemeenten.

Wilt u meer weten over dit dossier?

Ferry  Goossens

Stuur een bericht aan contactpersoon Ferry Goossens of bel +31 (0)30 - 2971(141)

Alcohol, drugs en agressie
Leer omgaan met personen onder invloed
Drank- en Horecawet (DHW)
Vergroot de impact van uw alcoholbeleid
Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA)
Update en training Goed Gastheerschap in de Coffeeshop
Train-de-trainer voor professionals en update voor ervaren GGC trainers.

Nieuws

Zoektocht naar vernieuwende aanpak voorkomen drugsgebruik
25 april 2019 - Een onderzoek- en ontwikkeltraject moet niet-gebruik van drugs gaan stimuleren en het moment van het eerste gebruik..
Club Health keert uitgaansleven binnenstebuiten
10 april 2019 - De internationale Club Health conferentie keert terug naar Amsterdam. Tientallen experts delen er de laatste inzichten..
Maak regels en afspraken over alcohol en drugs op evenementen
1 maart 2019 - Gebruik van alcohol en drugs vergroot de kans op veiligheids- en gezondheidsproblemen tijdens evenementen en festivals...

Publicaties

Luijk, S. & Nijkamp, L. (2019). Recreatief lachgasgebruik en gezondheidsrisico’s. Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg. JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg, 51(2), 2-7. doi:10.1007/s12452-018-00166-z

Nijkamp, L. & Goossens F. (2018). Zorgen over lachgas omzetten in acties. Secondant, Platform voor Maatschappelijke Veiligheid, 2018.

Hasselt, N. van (2014). Uitgaansopvoeding voor pubers. MGV: Magazine voor ggz en verslavingszorg, 69(4), 6-10.

Meer publicaties over dit thema