Het Trimbos-instituut helpt werkgevers bij het creëren van een veilige, gezonde en nuchtere werkomgeving. Met onze passie voor een gezonde werkomgeving geven we graag advies op maat met oog voor de organisatie én de mens. Op basis van jarenlang onderzoek en praktijkervaring delen wij graag onze kennis en expertise en werken we samen aan het voorkomen van middelengebruik op de werkvloer.
Waarom een alcohol-, drugs- en medicijnbeleid dat inzet op preventie?
Aandacht voor preventie van middelengebruik op de werkplek heeft meerdere voordelen. Het voorkomt bijvoorbeeld zorgen en kosten voor de werkgever. We weten dat bijna 17% van de werkenden in Nederland riskant drinkt. Dit kan leiden tot lagere productiviteit, hoger verzuim, slechte sfeer op het werk en meer ongelukken. De kosten van alleen al alcohol worden voor werkgevers per jaar op 1,3 – 1,6 miljard euro geschat. Het is daarom slim om een duidelijk Alcohol-, Drugs- en Medicijnbeleid (ADM-beleid) op te stellen. Dat geeft richting en houvast, ook als er incidenten plaatsvinden. Rollen en verantwoordelijkheden zijn helder beschreven en een gevarieerd zorgaanbod is bereikbaar voor alle medewerkers.
Maar hoe kan je als werkgever voorkomen dat iemand onder invloed op het werk verschijnt? En hoe ga je om met vermoedens van middelengebruik? Het advies van het Trimbos-instituut geeft antwoord op die vragen en is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en succesvolle ervaringen. Dat vertalen we naar een op maat aanpak voor organisaties. Elk bedrijf is anders, denk aan de bedrijfscultuur, aantal medewerkers, personeelsopbouw (leeftijd, geslacht, opleidingsniveau), sector, soorten dienstverband (flex, vast), aard van het werk (stressvol of fysiek zwaar), etc. Daardoor heeft elk bedrijf z'n eigen uitdagingen, ook als het gaat over het voorkomen van middelengebruik. Wij onderscheiden ons door een integrale aanpak en blijven weg van ‘quick fixes’.
Integrale aanpak gericht op preventie van middelengebruik op het werk

Waarom zou je als werkgever meer aandacht geven aan preventie van middelengebruik?
- Minder ziekte en verzuim. Van de 2,9 miljoen verzuimdagen per jaar, wordt verreweg het grootste deel gemeld door de 16,5% van de werknemers die riskant drinken. Deze groep meldt zich in totaal 2,1 miljoen dagen per jaar ziek.
- Hogere productiviteit. Medewerkers komen gemiddeld 2,5 dagen per jaar met een kater op hun werk [2]. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers die met een kater op werk komen minder productief zijn en het lastig vinden hun werk uit te voeren [6]. Als een medewerker wel aanwezig is, maar minder productief door ziekte noemen we dat presenteïsme. Uit een Brits onderzoek uit 2019 blijkt dat medewerkers 39% minder productief zijn op hun werk als zij een kater hebben of (nog) onder invloed zijn [5].
- Betere sfeer en samenwerking. Deelnemers aan dit onderzoek geven ook aan last te hebben van alcoholgebruik van collega’s; 36% vermoedt dat een collega een kater had of onder invloed was ergens in de afgelopen zes maanden. Medewerkers hadden vooral last van de verminderde productiviteit van hun collega’s, meer stress en een minder goed teamgevoel.
- Voorkom ongelukken en reputatieschade; middelengebruik op het werk kan zorgen voor een slechte naam voor het bedrijf. Dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een ongeluk met een auto van de zaak, ongewenst gedrag op de werkplek en incidenten die door de media worden uitgelicht.
Advies nodig? Ontdek hoe wij je kunnen helpen.
Wij vertellen je graag meer over wat je als werkgever kunt doen om middelengebruik te voorkomen. Ontdek wat wij vanuit onze expertise voor jouw organisatie kunnen betekenen.
Producten
Alcohol, drugs en werk
Lees meer >
Alcohol, drugs, medicijnen (ADM) en werk
Lees meer >
Handreiking Alcohol-, drugs- en medicijnbeleid
Lees meer >